Potrawa węgierska, znana także na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech, Czechach, Austrii i Izraelu. W oryginalnej węgierskiej wersji wygląda następująco: „Rodzaj ragout warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, doprawionych papryką w proszku.”
Tak przyrządzone leczo podaje się na Węgrzech jako dodatek do potraw mięsnych lub jako samodzielną potrawę. W Polsce często przyrządza się ją na oleju z wkładką mięsną lub bakłażanem, co przypomina bardziej prowansalskie „ratatouille”.
Leczo na Węgrzech jest tym, czym w Polsce jest bigos 🙂
Gdy tylko sezon na cukinię rozkwita, zabieramy się za robienie nieco odbiegającego od oryginału, jarskiego leczo.
Kochamy tą kolorową kompozycję warzywną z obowiązkowym dodatkiem wędzonej papryki.
Leczo jest bardzo delikatne, i lekkostrawne, możemy je lekko urozmaicić dodatkiem wegańskiego sera czy nieaktywnych płatków drożdżowych, które nadadzą lekki serowaty posmak. Nasza wersja zdecydowanie należy do niskotłuszczowych.
Oprócz podstawowych składników jarskiego leczo, jakimi są: cebulka, papryka, cukinia/kabaczek i pomidory, możemy dorzucić pieczarki, kukurydzę, fasolkę szparagową (zielona bądź żółtą), bakłażany, seler naciowy, marchew czy por. Jeśli podajemy leczo samodzielnie możemy ubogacić je w drobno pokrojone tofu lub tempeh. Z pewnością będzie bardziej sycące.
Wszelkie dodatki są kwestią gustu. Tak jak z naszym polskim bigosem kapusta jest podstawą a dodatki czego dusza zapragnie w danym momencie. Tutaj podstawą są jędrne, chrupiące czerwone papryki i dojrzałe pomidory.
Składniki:
- 2 cebule
- 1-2 główki czosnku
- 4 papryki czerwone (możemy użyć różnokolorowych)
- 2 cukinie
- 1kg pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka wędzonej papryki (1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki a ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki)
- sól himalajska
- mielony pieprz czarny
- opcjonalnie: szczypta kurkumy
- dodatkowo: kilka plasterków sera roślinnego, natka pietruszki lub posiekany szczypior
- do podania: ulubione pieczywo
Przygotowanie:
- Cebulkę i czosnek obieramy i kroimy w większą kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Olej kokosowy wlewamy na samo dno dużego garnka. Gdy olej się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną cebulkę i podsmażamy aż lekko się zarumieni.
- Umytą paprykę, wydrążamy i kroimy na grubą kostkę i dodajemy do cebulki. Smażymy razem około 10 minut.
- W tym czasie myjemy i kroimy w grubą kostkę cukinię (możemy obierać ze skórki ale nie musimy). Dodajemy do podsmażonej cebulki z papryką. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Następnie dodajemy umyte i pokrojone w kostkę pomidory. Jeśli używamy pomidorów z puszki, dodajemy je pod sam koniec gotowania. Świeże pomidory nieco wcześniej.
- Dodajemy sól, pieprz i papryki. Gotujemy jeszcze przez chwilę aż pomidorki lekko się rozgotują. Po ostygnięciu leczo lekko gęstnieje, nie przejmujcie się dużą ilością soku zaraz po ugotowaniu.
- Podajemy z ulubionymi pieczywem, zieleniną i serkiem.
Życzymy smacznego !
Zespół Farmy Świętokrzyskiej