Potrawa węgierska, znana także na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech, Czechach, Austrii i Izraelu. W oryginalnej węgierskiej wersji wygląda następująco: „Rodzaj ragout warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, doprawionych papryką w proszku.”

Tak przyrządzone leczo podaje się na Węgrzech jako dodatek do potraw mięsnych lub jako samodzielną potrawę. W Polsce często przyrządza się ją na oleju z wkładką mięsną lub bakłażanem, co przypomina bardziej prowansalskie „ratatouille”.

Leczo na Węgrzech jest tym, czym w Polsce jest bigos 🙂

Gdy tylko sezon na cukinię rozkwita, zabieramy się za robienie nieco odbiegającego od oryginału, jarskiego leczo.

Kochamy tą kolorową kompozycję warzywną z obowiązkowym dodatkiem wędzonej papryki.

Leczo jest bardzo delikatne, i lekkostrawne, możemy je lekko urozmaicić dodatkiem wegańskiego sera czy nieaktywnych płatków drożdżowych, które nadadzą lekki serowaty posmak. Nasza wersja zdecydowanie należy do niskotłuszczowych.

Oprócz podstawowych składników jarskiego leczo, jakimi są: cebulka, papryka, cukinia/kabaczek i pomidory, możemy dorzucić pieczarki, kukurydzę, fasolkę szparagową (zielona bądź żółtą), bakłażany, seler naciowy, marchew czy por. Jeśli podajemy leczo samodzielnie możemy ubogacić je w drobno pokrojone tofu lub tempeh. Z pewnością będzie bardziej sycące.

Wszelkie dodatki są kwestią gustu. Tak jak z naszym polskim bigosem kapusta jest podstawą a dodatki czego dusza zapragnie w danym momencie. Tutaj podstawą są jędrne, chrupiące czerwone papryki i dojrzałe pomidory.

 

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1-2 główki czosnku
  • 4 papryki czerwone (możemy użyć różnokolorowych)
  • 2 cukinie
  • 1kg pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka wędzonej papryki (1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki a ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki)
  • sól himalajska
  • mielony pieprz czarny
  • opcjonalnie: szczypta kurkumy
  • dodatkowo: kilka plasterków sera roślinnego, natka pietruszki lub posiekany szczypior
  • do podania: ulubione pieczywo

 

Przygotowanie:

  1. Cebulkę i czosnek obieramy i kroimy w większą kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Olej kokosowy wlewamy na samo dno dużego garnka. Gdy olej się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną cebulkę i podsmażamy aż lekko się zarumieni.
  2. Umytą paprykę, wydrążamy i kroimy na grubą kostkę i dodajemy do cebulki. Smażymy razem około 10 minut.
  3. W tym czasie myjemy i kroimy w grubą kostkę cukinię (możemy obierać ze skórki ale nie musimy). Dodajemy do podsmażonej cebulki z papryką. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. Następnie dodajemy umyte i pokrojone w kostkę pomidory. Jeśli używamy pomidorów z puszki, dodajemy je pod sam koniec gotowania. Świeże pomidory nieco wcześniej.
  5. Dodajemy sól, pieprz i papryki. Gotujemy jeszcze przez chwilę aż pomidorki lekko się rozgotują. Po ostygnięciu leczo lekko gęstnieje, nie przejmujcie się dużą ilością soku zaraz po ugotowaniu.
  6. Podajemy z ulubionymi pieczywem, zieleniną i serkiem.

Życzymy smacznego !

Zespół Farmy Świętokrzyskiej