Gryka, banany, żurawina, gorzka czekolada !

..i mamy pyszne ciacho bezglutenowe 🙂

100% roślinne, 100% gluten free!

bez mąki pszennej, bez jajek, bez białego cukru, bez utwardzonych tłuszczy..

Gryka niepalona – jedno z głównych źródeł KRZEMU w dzisiejszej diecie. Zdecydowanie sięgajmy po nią częściej, nie tylko do dzisiejszego przepisu na wypasione ciasto czekoladowo-bananowe ale również wykorzystujmy ją wytrawnie na obiad czy w wersji słodkiej na śniadanie zastępując owies czy w postaci domowej roboty kiełków. Dlaczego ten Krzem jest tak ważny?

Nie chcemy nikogo straszyć ale jego niedobór ma wpływ na wszelkie schorzenia sercowo-naczyniowe jak zawał serca, udary mózgu, żylaki, hemoroidy ale również na choroby kości, stawów, stan włosów czy paznokci. Krzem buduje nasze kości, zęby, arterie, wzmacnia dziąsła, włosy i paznokcie. Przemysł farmaceutyczny wykorzystuje jej cenne właściwości we wszelkiego rodzaju preparatach na żylaki, zmiany miażdżycowe i tp. Bogactwo RUTYNY, właśnie od niej w dużej mierze zależy stan naszych żył i tętnic. Uelastycznia ona ścianę naczyń, zmniejsza przepuszczalność. Poza tym bogata w białko cenniejsze niż białko zbóż, zawiera witaminy B1 i PP oraz wapń, żelazo, potas i magnez. Ma działanie rozgrzewające. Kasza gryczana palona traci ok 50% witamin, przy czym sam proces prażenia kaszy przyczynia się do obecności w niej szkodliwych substancji.

Banany – nawiązujesz do naszej ostatniej informacji o bananach na facebookowym funpage, przypominamy jak ważnie jest ich pochodzenie. Banany z upraw ekologicznych (banany organicznie, bio banany) są dobrym źródłem energetycznym, bogactwem potasu, magnezu i włókna pokarmowego. Idealna przekąska dla aktywnych oraz świetny dodatek do zielonych koktajli/smoothies/szejków.

Żurawina – suszona i ekologiczna, najlepiej bez dodatku słodzika jak i oleju roślinnego. Bardzo cenna w chorobach układu moczowego, wrzodach żołądka i schorzeniach układu krążenia. Ma działania przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i probiotyczne. Zadba o prawidłową mikroflorę jelit i pomoże w chorobie wrzodowej i zaparciach. Pielęgnuje jamę ustną. Może być podawano dzieciom jako środek napotny i przeciwgorączkowy.

Gorzka czekolada – osoby uczulone bądź unikające kakao mogą zamienić je na karob. Możemy użyć czekolady z surowego ziarna kakaowca, z dodatkiem ksylitolu czy tłuszczu kokosowego lub bakalie w gorzkiej czekoladzie dostępne: http://sklep.farmaswietokrzyska.pl/search.php?text=czekolada

 

Składniki:

(na foremkę 28×9 cm)

  • 200 g mąki gryczanej (z gryki niepalonej 100% eko)
  • 5 dojrzałych organicznych bananów (w czarne kropki)
  • 5 łyżek mielonego siemienia lnianego z 15 łyżkami przegotowanej wody (proporcja 1:3), mieszamy i wstawiamy na noc lub na godzinę do lodówki
  • 100 g mleczka kokosowego (gęstsza część)
  • 100 g suszonej bio żurawiny
  • tabliczka gorzkiej czekolady 90% kakao lub orzechy w gorzkiej czekoladzie (drobno pokrojone)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu i łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • olej kokosowy do wysmarowania blaszki

Przygotowanie:

Potrzebujemy foremkę do ciasta o w/w wymiarach, papier do pieczenia i odrobinkę oleju kokosowego do wysmarowania blachy.

1. Mąkę możemy uzyskać poprzez zmielenie kaszy gryczanej białej, bądź użyć gotowej mąki. Wsypujemy do miski mąką gryczaną.

Dodajemy do niej mleczko kokosowe (gęstą część) i suszoną bio żurawinę.

2. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, banany blenderujemy i dodajemy do przygotowanych wcześniej składników.

3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, masę gotową przekładamy do foremki wysmarowanej wcześniej olejem.

4. Pieczemy 50-60 min w 180 stopniach przykrywając papierem do pieczenia. Po godzinie wyłączamy piekarnik i czekamy aż ciacho spokojnie wystygnie w piekarniku!

Kroimy i wcinamy!

Życzymy smacznego 🙂

Zespół Farmy Świętokrzyskiej