Z dyni możemy zrobić w kuchni dosłownie wszystko, od delikatnych bez przypraw potraw dla maluchów po wypasione ciasta, zupy i potrawy obiadowe.

Ekologiczna dynia Hokkaido swoją konsystencją, wyrazistym smakiem pobija swoje koleżanki. Idealnie nadaje się do zupek typu krem, do przecierów, musów, past dla niemowląt.

My kochamy najbardziej pieczoną dynie Hokkaido z wszelkiego rodzaju dodatkami jak sosem z pasty sezamowej, czy śmietanką sojową, czy zwyczajnie z dodatkiem soli himalajskiej i zataru lub ulubionych orientalnych przypraw.

Kilka słów o właściwościach odżywczych cudownej dyni znajdziecie tutaj: https://farmaswietokrzyska.pl/pl/blog/aktualnosci/dynia.html

W potrawie curry ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. Możemy dodać do niej praktycznie wszystko warzywa sezonowe, warzywa strączkowe, tofu.. Kluczem do sukcesu są aromatyczne przyprawy.

Najlepiej podać z dzikim ryżem lub kaszą. W wersji tajskiej dodajemy mleczko kokosowe w puszce i kafir (cytrus pofałdowany) a w wersji indyjskiej kumin i kolendrę.

Curry każdy przyrządza na swój sposób 🙂

 

Składniki:

# 1 kg ekologicznej dyni Hokkaido

# 250ml passaty pomidorowej

# 4 ząbki czosnku

# 2 łyżki oleju kokosowego

# sól himalajska, pieprz czarny lub czosnkowy

# 1-2 łyżeczki: kminu rzymskiego, chilli, imbiru, kolendry

# do posypania: czarny sezam i odrobina koperku/natki pietruszki

# do podania: 100g dzikiego ryżu

Przygotowanie:

1.  Dynię Hokkaido dokładnie myjemy i kroimy w większą kostkę (nie musimy obierać ze skórki) i pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut bez dodatku oleju ani przypraw.

2.  Na patelni wysmarowanej olejem kokosowym podsmażamy lekko pokrojony w plasterki czosnek, kmin rzymski i ewentualnie imbir w plasterkach (jeśli używamy świeżego).

3.  Następnie dodajemy upieczoną dynię i zalewamy passatą pomidorową. Dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy i dusimy kilka minut. Passata nam zgęstnieje.

4.  Podajemy z dzikim ryżem ugotowanym al dente. Posypujemy na talerzu czarnym sezamem i koperkiem.

 

Smacznego 🙂

Zespół Farmy Świętokrzyskiej