Do niedawna zawsze lądowała w koszu. Ostatnia rzecz, o której byśmy pomyśleli, że nadaje się do jedzenia. Słyszeliśmy o pestkach moreli, o pestkach jabłek.., które zdobywają ostatnio sporą popularność ze względu na amigdalinę, mało znaną witaminę B17.
Natura potrafi nas zaskoczyć..
Pestka z awokado, duża, twarda, niedostępna.. jak niby mamy ją spożyć?
Wystarczy dobrze wysuszyć (kilka dni) i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i dodawać do ulubionych potraw, nie poddawanych już dalszej obróbce termicznej.
Wiemy jaką bombą zdrowotną jest awokado, lecz pestka jest najzdrowszą częścią tego tłuściutkiego owocu.
~Błonnik
Zawiera najwięcej rozpuszczalnego błonnika ze wszystkich warzyw.
~Antyoksydanty
Zawiera ich 70% więcej niż sam owoc. Bogata w związki polifenolowe: flawonoidy i proantocyjanidyny. Ich działanie przeciwutleniające jest 50 razy silniejsze niż witaminy E i 20 razy silniejsze niż witaminy C !!
~Witaminy
Bogata w witaminy A i E rozpuszczalne w tłuszczach ale również w witaminę C i kwas foliowy.
~Składniki mineralne
Magnez, potas.
~Luteina
~Cenne kwasy tłuszczowe
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-3), beta-sitosterole.
Właściwości:
-hamuje proces starzenia się wszystkich komórek, przez szybszą ich regenerację i hamowanie procesu destrukcyjnego komórek przez wolne rodniki (RFT).
-wspomaga odbudowę kolagenu, który ma kluczowy wpływ na stan skóry i stawów.
-łagodzi bóle menstruacyjne poprzez rozkurczenie mięśni gładkich.
-działa przeciwbiegunkowo, reguluje perystaltykę jelit, hamuje uczucie głodu, pomaga w traceniu zbędnych kilogramów.
-spowalnia wchłanianie glukozy, pomaga w eliminacji metali ciężkich i innych toksyn z organizmu.
-wzmaga naturalne procesy ochronne organizmu.
-skutecznie poradzi sobie w już trwającej infekcji. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
-polecana kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego.
-poprawi ostrość widzenia.
-ma działanie przeciwnowotworowe, za które odpowiada flawanol (badania przeprowadzone na zwierzętach).
-chroni przed chorobami układu krążenia.
-wspomaga leczenie chorób wrzodowych przewodu pokarmowego.
Zatem nie wyrzucajmy jej do kosza..