Do niedawna zawsze lądowała w koszu. Ostatnia rzecz, o której byśmy pomyśleli, że nadaje się do jedzenia. Słyszeliśmy o pestkach moreli, o pestkach jabłek.., które zdobywają ostatnio sporą popularność ze względu na amigdalinę, mało znaną witaminę B17.

Natura potrafi nas zaskoczyć..

Pestka z awokado, duża, twarda, niedostępna.. jak niby mamy ją spożyć?

Wystarczy dobrze wysuszyć (kilka dni) i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i dodawać do ulubionych potraw, nie poddawanych już dalszej obróbce termicznej.

Wiemy jaką bombą zdrowotną jest awokado, lecz pestka jest najzdrowszą częścią tego tłuściutkiego owocu.

~Błonnik

Zawiera najwięcej rozpuszczalnego błonnika ze wszystkich warzyw.

~Antyoksydanty

Zawiera ich 70% więcej niż sam owoc. Bogata w związki polifenolowe: flawonoidy i proantocyjanidyny. Ich działanie przeciwutleniające jest 50 razy silniejsze niż witaminy E i 20 razy silniejsze niż witaminy C !!

~Witaminy

Bogata w witaminy A i E rozpuszczalne w tłuszczach ale również w witaminę C i kwas foliowy.

~Składniki mineralne

Magnez, potas.

~Luteina

~Cenne kwasy tłuszczowe

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-3), beta-sitosterole.

Właściwości:

-hamuje proces starzenia się wszystkich komórek, przez szybszą ich regenerację i hamowanie procesu destrukcyjnego komórek przez wolne rodniki (RFT).

-wspomaga odbudowę kolagenu, który ma kluczowy wpływ na stan skóry i stawów.

-łagodzi bóle menstruacyjne poprzez rozkurczenie mięśni gładkich.

-działa przeciwbiegunkowo, reguluje perystaltykę jelit, hamuje uczucie głodu, pomaga w traceniu zbędnych kilogramów.

-spowalnia wchłanianie glukozy, pomaga w eliminacji metali ciężkich i innych toksyn z organizmu.

-wzmaga naturalne procesy ochronne organizmu.

-skutecznie poradzi sobie w już trwającej infekcji. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

-polecana kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego.

-poprawi ostrość widzenia.

-ma działanie przeciwnowotworowe, za które odpowiada flawanol (badania przeprowadzone na zwierzętach).

-chroni przed chorobami układu krążenia.

-wspomaga leczenie chorób wrzodowych przewodu pokarmowego.

Zatem nie wyrzucajmy jej do kosza..