Zupki typu krem są błyskawiczne w przygotowaniu. Zapewne jak raz ją spróbujecie, to z pewnością częściej będziecie po nią sięgać.
Orientalny krem z marchwi, delikatny, rozgrzewający, idealny na jesienne popołudnia.
Świetna potrawa dla najmłodszych. Jest naprawdę pyszny bez dodatku zbędnych ulepszaczy smaku (kostek, wywarów). Możemy oczywiście użyć bulionu warzywnego przygotowanego wcześniej, lecz nie jest to koniecznie w tym przypadku, gdyż zupka jest wyjątkowo aromatyczna.
Podstawą jest dobrej jakości marchew, która po ugotowaniu nabiera intensywnie słodkiego smaku. Mleczko kokosowe „wypełni” nasz krem a orientalne przyprawy rozgrzeją nasze podniebienie.
Minimalizm w składzie, czyni ją perełką ♥
Przyprawy jak chili, cynamon, curry, pieprz i sól dodajemy wedle uznania i według konsumenta 🙂 Jeśli będzie nim małe dziecko szczególnie uważajmy z ich dodatkiem!
Składniki:
- 1 kg ekologicznej słodkiej marchwi
- 1 bio cebula
- 5-6 cm kłącza imbiru
- 1-1,5 l wody lub bulionu domowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- sól himalajska/celtycka
- pieprz czarny mielony
- odrobinka curry
- odrobinka cynamonu
- ciutkę chili
- do podania: prażone pestki słonecznika i świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
- Marchewkę dokładnie myjemy, ewentualnie obieramy i kroimy na grubsze plastry.
- Cebulkę i imbir obieramy i kroimy na grubsze kawałki. Wrzucamy na dno garnka z rozgrzanym olejem kokosowym, solimy i mieszając smażymy aż cebulka lekko się zeszkli.
- Do garnka wrzucamy marchewkę, dodajemy wszystkie przyprawy, dolewamy wody i gotujemy aż marchewka będzie miękka (widelec wchodzi z łatwością).
- Po ugotowaniu wlewamy mleczko kokosowe i porcjami blenderujemy na gładką, w miarę jednolitą masę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i dekorujemy natką pietruszki.
Życzymy smacznego !
1 Comment
Comments are closed.