Zupki typu krem są błyskawiczne w przygotowaniu. Zapewne jak raz ją spróbujecie, to z pewnością częściej będziecie po nią sięgać.

Orientalny krem z marchwi, delikatny, rozgrzewający, idealny na jesienne popołudnia.

Świetna potrawa dla najmłodszych. Jest naprawdę pyszny bez dodatku zbędnych ulepszaczy smaku (kostek, wywarów). Możemy oczywiście użyć bulionu warzywnego przygotowanego wcześniej, lecz nie jest to koniecznie w tym przypadku, gdyż zupka jest wyjątkowo aromatyczna.

Podstawą jest dobrej jakości marchew, która po ugotowaniu nabiera intensywnie słodkiego smaku. Mleczko kokosowe „wypełni” nasz krem a orientalne przyprawy rozgrzeją nasze podniebienie.

Minimalizm w składzie, czyni ją perełką ♥

Przyprawy jak chili, cynamon, curry, pieprz i sól dodajemy wedle uznania i według konsumenta 🙂 Jeśli będzie nim małe dziecko szczególnie uważajmy z ich dodatkiem!

Składniki:

  • 1 kg ekologicznej słodkiej marchwi
  • 1 bio cebula
  • 5-6 cm kłącza imbiru
  • 1-1,5 l wody lub bulionu domowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • sól himalajska/celtycka
  • pieprz czarny mielony
  • odrobinka curry
  • odrobinka cynamonu
  • ciutkę chili
  • do podania: prażone pestki słonecznika i świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Marchewkę dokładnie myjemy, ewentualnie obieramy i kroimy na grubsze plastry.
  2. Cebulkę i imbir obieramy i kroimy na grubsze kawałki. Wrzucamy na dno garnka z rozgrzanym olejem kokosowym, solimy i mieszając smażymy aż cebulka lekko się zeszkli.
  3. Do garnka wrzucamy marchewkę, dodajemy wszystkie przyprawy, dolewamy wody i gotujemy aż marchewka będzie miękka (widelec wchodzi z łatwością).
  4. Po ugotowaniu wlewamy mleczko kokosowe i porcjami blenderujemy na gładką, w miarę jednolitą masę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i dekorujemy natką pietruszki.

Życzymy smacznego !

1 Comment

Comments are closed.