Mamy koniec wakacji to mamy i dynię hokkaido. Przecież zanim lato pójdzie na dobre, trzeba podkręcić tempo w stymulowaniu układu immunologicznego. Na szczęście wiemy, że dbacie o to cały rok, jednak latem jest najłatwiej wzmocnić odporność, więc działamy!

Koniec wakacji, więc robimy przetwory i jemy na bieżąco!

Na początek sałatka do słoików, na ostro. Potrzebne składniki:

  • 1 kg dyni hokkaido (po obraniu)
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 2 papryki
  • 1-2 łyżki soli + 2 małe łyżeczki do zalewy
  • olej rzepakowy
  • szklanka octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
  • litr wody
  • kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego oraz 1/4 łyżeczki ostrej papryki

Warzywa obieramy i trzemy na grubych oczkach lub kroimy w kostkę, tylko cebulkę kroimy w piórka. Wsypujemy do miski, solimy 1-2 łyżkami i dokładnie mieszamy. Wodę, 2 małe łyżeczki soli i przyprawy gotujemy, a po zagotowaniu wlewamy ocet. Gorącą zalewę wlewamy do miski i odstawiamy na 3-4 godziny. Następnie warzywa z zalewą wkładamy do wyparzonych słoików, na wierz wlewając po łyżeczce oleju. Pasteryzujemy 20 minut od zagotowania. Przed zjedzeniem, warto aby sałatka odstała w spiżarni 4-6 tygodni.

Sernik dyniowy

Słodycze, szczególnie te bez cukru to świetny pomysł na przekąskę do szkoły czy do pracy. Kto upiecze? Składniki (w temperaturze pokojowej) potrzebne do przygotowania to:

  • kilogram dyni hokkaido
  • 4 jajka
  • 0,5 kg twarogu
  • 50 g masła klarowanego
  • 6 łyżek mąki
  • rodzynki

Dynię kroimy, usuwamy pestki i pieczemy przez godzinę w 180 st. Gdy trochę ostygnie zdejmujemy skórkę i dodajemy twaróg oraz masło i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przesiewamy mąkę i ponownie chwilkę miksujemy. Później dodajemy jajka: po każdym wbitym chwilę miksujemy. Wrzucamy rodzynki i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni,  a później jeszcze 80-90 minut w temperaturze 130 stopni. Studzimy w piekarniku i przechowujemy w lodówce.

Kto wpadnie jak dynia w kompot?

Otóż tak, nie tylko wiśnie czy truskawki nadają się na kompot. Zrobimy do z dyni w towarzystwie jabłek. Podoba Wam się taki pomysł? Czego potrzebujemy?

  • 1-2 kg dyni
  • 3 duże jabłka
  • 3 cm obranego korzenia imbiru
  • kilka goździków i szczyptę cynamonu
  • opcjonalnie: kilka łyżek ksylitolu

Dynię i jabłka obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy na małe kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy przez godzinkę, a po około 45 minutach dorzuć przyprawy (imbir pokrój na mniejsze plastry) i ewentualnie słodidło. I kompot gotowy. Oczywiście można go zapasteryzować, by mieć pod ręką pyszny, zdrowy napój.

Spróbujcie także: