Zielony ogórek to najchętniej uprawiane warzywo świata! Popularność zdobył dzięki delikatnemu smakowi, ale ponadto ceniony jest za wiele właściwości zdrowotnych. Może być spożywany zarówno, by podreperować zdrowie, ale także dla upiększenia naszej cery czy włosów.
Ogórek na zdrowie!
Kto by pomyślał, że z pozoru tak pospolity zielony ogórek może być stosowany na tak wiele różnych dolegliwości. Wszyscy wiemy, że składa się on głównie z wody, dzięki czemu nawadnia organizm, jednocześnie neutralizując toksyny. Okłady z plastrów ogórka zmniejszają opuchliznę i są pierwszą pomocą dla suchych i zmęczonych oczu. Jednak to nie wszystko!
Tradycyjna medycyna chińska podaje takie lecznicze zastosowania ogórka:
- działa korzystnie na: serce, śledzionę, trzustkę, żołądek, jelito grube
- oczyszcza krew i skórę
- nawilża płuca
- jest środkiem wspomagającym trawienie – szczególnie ogórki kiszone
Działanie lecznice ogórka wzmacnia jedzenie go ze skórką, ze względu na zawarte w niej krzem i chlorofil. Natomiast wywar ze skórki ogórka zalecany jest przy opuchliźnie stóp i dłoni. Jak widzicie, natura tak sprytnie stworzyła nam pokarm, że nic się nie zmarnuje!
Zawarta w ogórku erepsyna – enzym trawienny – rozkłada białko i działa oczyszczająco na jelita. Dzięki temu ogórek jest świetnym domowym sposobem na walkę z pasożytami. Warto zaserwować codziennie ogórka dzieciom, szczególnie w porze letniej, gdy podczas wakacji korzystają z darów i uroków przyrody, nierzadko smakując ją bardzo bezpośrednio. 😉
To o czym należy bezwzględnie pamiętać, dotyczy połączenia ogórka z pomidorem. Jeśli nie musimy, to nie zestawiajmy tych warzyw obok siebie na talerzu. Dlaczego? Otóż ogórek zawiera askorbinazę, enzym rozkładający witaminę C. Jest na tyle silny, że jedna kropla soku z ogórka niszczy tę witaminę bezwzględnie! Enzym ten znajduje się we wszystkich roślinach dyniowatych, więc bądźmy także ostrożni, gdy zechcemy połączyć np. cukinię z pomidorem. Z uwagi na walory smakowe, to i tak warto te warzywa spożywać oddzielnie.
Ogórek w kuchni!
Pierwsze ogórkowe skojarzenie to mizeria lub ogórki kiszone. Ogórek stanowi delikatny dodatek do obiadów, wyśmienicie pasuje to kanapek i past warzywnych, ale także może być idealną przekąską (tak jak słupki marchwi), szczególnie w upalne dni.
A próbowaliście już naszych ogórków z curry i konserwowych?
Warto skorzystać z naszych ekologicznych ogórków gruntowych, by samemu stworzyć, czyste, naturalne i zdrowe przetwory na jesień i zimę!
Zdradzicie nam swoje ulubione przepisy?