Ogórki kiszone każdy zna. Lekko kwaskowy smak, pasujące to wielu potraw, z apetytem zjadane prosto ze słoika. Mówią o nich, że są źródłem witaminy C i m.in. dlatego wzmacniają odporność organizmu. Czy jednak to wszystko co mają do zaoferowania? Zdecydowanie nie. Przede wszystkim stanowią doskonały probiotyk.
Czym zatem są probiotyki?
Wychodząc od greki, probiotyk (pro bios) oznacza “dla życia”. Dziś nazywa się je także żywnością czynnościową. Są to starannie wybrane kultury bakteryjne, zazwyczaj kwasu mlekowego. Korzystnie działają w naszym organizmie, zachowując prawidłową florę fizjologiczną w przewodzie pokarmowym. Głównym zadaniem probiotyku jest uszczelnienie ściany jelit, w celu ochrony przed wchłanianiem szkodliwych substancji pochodzących z pożywienia (i środowiska). Ponadto eliminują one substancje toksyczne z organizmu.
Kwas mlekowy, powstały w czasie fermentacji, odpowiada za oczyszczanie organizmu, budowanie jego odporności i zwalczanie patogenów. Ochrania nas także przed infekcjami bakteryjnymi. Korzystnie wpływa na metabolizm, wspomagając trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii. Dzięki temu może spowodować także obniżenie poziomu cholesterolu.
Jakie inne korzyści otrzymamy zajadając się ogórkami kiszonymi, będacymi naturalnymi probiotykami?
- duża porcja witamin: B1, B2, B3, niezbędnych do zwiększenia wchłaniania żelaza. Wpływają także na włosy i paznokcie, wzmacniając je oraz wygładzają skórę
- naturalna dostawa witamin: A, C, E, K
- źródło wapnia, potasu, fosforu i magnezu
Warto pamiętać, że sok jest tak samo cennym produktem jak same kiszonki, gdyż w czasie fermentacji przejmuje część wszystkich wartościowych składników.
Ogórki kiszone według własnej receptury Farmy Świętokrzyskiej są produktem niepasteryzowanym. Oznacza to, że nie zostały poddane procesowi konserwacji termicznej. Niepasteryzowane produkty maksymalizują odkładanie się i wchłanianie witaminy B12 w krwi, co jest na tyle istotne, gdyż większość społeczeństwa wykazuje jej niedobory.
Kiedy należy sięgnąć po probiotyki?
Można rzec, że zawsze. Jednak zdecydowanie trzeba wzmocnić organizm, wtedy gdy:
- przebyliśmy antybiotykoterapię
- męczy nas przewlekły stres
- przebywamy w zanieczyszczonym środowisku (także dymem papierosowym!)
- nasze zdrowe nawyki żywieniowe zabłądziły w kierunku fastfoodów czy słodyczy
Do pozostałych naturalnych źródeł probiotyków zaliczymy także kapustę kiszoną, kwas chlebowy oraz przetwory mleczne (kefir, maślanka, jogurt naturalny).
Dla zachęty dodamy, że kiszonki, a szczególnie ogórki są dobrym pomysłem na utratę masy ciała i zachowanie szczupłej sylwetki. W trakcie kiszenia zmniejsza się ilość cukru, przez co są mniej kaloryczne niż świeże warzywa i owoce. Ponadto są źródłem błonnika, gwarantującego uczucie sytości i pobudzającego pracę jelit!
2 Comments
Comments are closed.