Spójrzmy na nasze tygodniowe jadłospisy. Jak często występuje w nich kasza? Wśród większości Polaków niestety za rzadko, a jeśli już to zazwyczaj gryczana z gulaszem… Dlaczego tak się dzieje? Bo nie wiemy, jak wspaniałe właściwości zdrowotne kryją w sobie kasze, jak je przyrządzić i do czego dodać.
Spróbujemy Was przekonać do tego, by zaprosić kaszę do kuchni przynajmniej raz w tygodniu! A na koniec zaserwujemy banalny przepis na kaszę w roli głównej!
Kasza to doskonałe źródło węglowodanów złożonych i łatwo przyswajalnych białek. Mimo wysokiej kaloryczności, nie musimy się obawiać tej energii. Ich niski indeks glikemiczny sprawia, że nie mamy gwałtownego wyrzuty insuliny do krwi. A im mniejsze wahania cukru, tym mniej węglowodanów zostaje przerobionych na tłuszcze…
Dzięki wysokiej zawartości błonnika, który pęcznieje w żołądku, na długo po spożyciu kasz odczuwamy sytość. Ponadto błonnik utrudnia wchłanianie tłuszczów i dodatkowo ładnie nam te jelita sprząta, z niestrawionych resztek pokarmowych.
W kaszach znajdziemy także witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i układu krążenia), magnez działający uspokajająco i wpływający na koncentrację czy żelaza odpowiadającego za transport tlenu, odporność i właściwą pracę hormonów. Naturalnie pamiętajmy, że do wchłaniania żelaza konieczna jest witamina C, więc papryka, pomidory czy brokuł to naturalny wybór. Szczególnie kasze polecane są osobom na diecie wegetariańskiej.
Wegetariańska kasza po meksykańsku – bardzo proste danie!
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- przecier pomidorowy + szklanka wody (lub: 1 i 1/2 szklanki soku pomidorowego)
- cebula
- czerwona papryka
- pomidor
- puszka czerwonej fasoli lub szklanka wcześniej ugotowanej (zamiast fasoli możemy użyć cieciorkę lub soję)
- 1/2 puszki kukurydzy
- przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżka oregano
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Rozgrzewamy oliwę i rumienimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie pokrojoną paprykę. Podsmażamy aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy koncentrat (rozcieńczony wodą) lub sok pomidorowy i pokrojonego pomidora oraz przyprawy. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku i przelewamy wrzątkiem, by pozbyć się goryczki. Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy kaszę i gotujemy ok. 18-22 min, nie mieszamy (dopiero pod koniec gotowania – kilka razy). Fasolę i kukurydzę przepłukujemy na sitku i odsączamy. Dodajemy do ugotowanej kaszy i mieszamy wszystko razem.
Jeśli zdecydujemy się na pęczak lub kaszę gryczaną, to gotujemy je wcześniej, następnie dodajemy do gotującego się sosu pomidorowego i gotujemy 5-7 min.
Wybornie smakuje z surówkami, choć świetnym wyborem jest też (mało meksykański)… ogórek kiszony!
Niebawem kolejne inspiracje z kaszą w roli głównej!
A może chcecie przeczytać o tym, które kasze są dobre dla osób na diecie bezglutenowej?