Pochodzący z Bliskiego Wschodu por należy do roślin z podrodziny czosnkowych. Znany już w starożytności, do Polski trafił dopiero w średniowieczu. Obok cebuli oraz czosnku, to właśnie on sprawia, że smak każdej potrawy jest wyrazisty, dodatkowo dodając niezwykłego aromatu.
Właściwości pora
Medycyna wschodnia orzeka, że jego ostry ale i kwaśny smak działa ściągająco oraz jest stosowany w leczeniu dysfagii – trudności z przełykaniem. Por, obok innych roślin cebulowatych (cebula, czosnek, szalotka, szczypiorek) jest rośliną wspierającą usuwanie z naczyń krwionośnych złogów tłuszczowych i cholesterolowych. Do innych właściwości porów należy zaliczyć działanie przeciwkrwotoczne. Razem z burakiem, kapustą, czosnkiem czy rzodkiewką, por wykazuje działania przeciwpasożytnicze – mocniejsze, gdy jest spożywany na surowo. Pora można stosować także w celu oczyszczenia organizmu, działa bowiem odtruwając, pomaga usunąć toksyny. Natomiast syrop z pora łagodzi kaszel i przeziębienia, wzmacniając odporność. Dzięki stosunkowo dużej zawartości żelaza pomaga w leczeniu anemii.
Jeśli chodzi o zawartość witamin i minerałów, znajdziemy w nim: witaminy C, A, E, B1, B2, B6, PP oraz żelazo, wapń, potas, fosfor, sód i siarkę.
Pory w kuchni
Pory odnajdą się niemal w każdym daniu. Wybornie komponują się z potrawami an zimno, surówkami, sałatkami. Na ciepło też są smakowity, szczególnie, że poddane obróbce termicznej mają łagodniejszy, delikatniejszy smak. Można go dodać do zup, tart, serów czy zapiekanek. W zasadzie nie ma żadnych ograniczeń w eksperymentach kulinarnych z porem.
Nowy przepis na krem z dodatkiem pora!
Ostatnio proponowaliśmy Wam krem z marchewki z porem. Co dziś powiecie na połączenie pora z brokułami?
Składniki:
Wykonanie:
Warzywa dokładnie myjemy. Zieloną część pora odcinamy, białą kroimy w talarki. Brokuła dzielimy na różyczki. W dużym głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy pora i tymianek i podsmażamy aż por zmięknie (ok 6-8 min.). Gdy por się poddusi, wyjmujemy 2-3 łyżki – przyda się do dekoracji. Do pozostałego pora dodajemy brokuł i wlewamy bulion (można 3/4, a póżniej dolać, gdyby zupa była za gęsta). Gotujemy ok. 10 minut. Kolejny krok to blendowanie na gładki krem i doprawianie. Przed podaniem, dekorujemy zupę porem.
Smacznego!