Marchewka to takie wdzięczne warzywo, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. A że zazwyczaj znajdziemy ją w każdym domu, to zawsze można z niej przyrządzić coś wyśmienitego. Dziś mamy dla Was 2 inspiracje na krem z marchewki! Bardzo proste, smaczne i przede wszystkim zdrowe! Zaczynamy!
Krem z marchewki z imbirem
Składniki:
- 1 kg marchwi
- 2 cebulki
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru lub 2 łyżeczki startego/suszonego imbiru
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- łyżka oliwy
- świeża kolendra lub natka pietruszki / pestki dyni
- sól
- opcjonalnie: pół papryczki chili
Przygotowanie:
Marchewki obieramy, kroimy w słupki i razem z cebulkami w łupince oraz czosnkiem (oraz opcjonalnie papryczką chili) pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Następnie, po upieczeniu kroimy cebulki i czosnek oraz papryczkę oraz podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanej oliwie, dodając imbir. Marchewkę kroimy i dorzucamy do garnka i dodajemy gorący bulion, sól i gotujemy. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wlewamy mleko kokosowe i ponownie gotujemy. I gotowe! Przed podaniem można posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki albo pestkami dyni.
Krem z marchewki z porem
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 pory
- 2 ziemniaki
- duża cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 l bulionu jarzynowego
- łyżka majeranku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy: marchew i por w plasterki, cebula i ziemniak w kostkę. Cebulkę podsmażamy na oliwie kilka minut (w dużym garnku). Następnie dodajemy do niej pory, marchewkę i majeranek. Warzywa zalewamy bulionem oraz dodajemy ziemniaki. Całość gotujemy ok. 20 minut, następnie blendujemy i doprawiamy do smaku.
Macie swoje marchewkowe pomysły na zupę? 🙂
Przy okazji przypominamy dlaczego warto jeść marchewkę!