Ćwikła z chrzanem to doskonały dodatek zarówno do dań głównych, przekąsek czy innych smakołyków, np. tych wielkanocnych! Można ją zajadać i na zimno i na ciepło. Poza smakiem, cenimy ją za walory zdrowotne. A o właściwościach buraków pisaliśmy już TU (klik) i chyba nikt nie ma wątpliwości, że należy sięgać po te warzywa. Natomiast chrzan… Porzekadła ludowe mówią, że która panna na Wielkanoc zje dużo chrzanu, to będzie cieszyła się wielkim powodzeniem… Ale jednak bardziej sprawdzone są lecznicze niż, emocjonalne właściwości chrzanu. Jest to naturalne lekarstwo katar i zatkane zatoki. Okłady dobrze sprawdzają się także przy bólach kręgosłupa oraz dolegliwościach reumatycznych. Ponadto, w 100 g warzywa są ponad 3 gramy błonnika, więc można podjeść, aby przyspieszyć metabolizm!
Zobaczcie, z czym ćwikła z chrzanem będzie się wspaniale komponować.
Ćwikła z chrzanem na kanapki!
Najprostsze zastosowanie ćwikły (poza wyjadaniem ukradkiem prosto ze słoiczka) to po prostu kanapki! Świeże pieczywo smarujemy ćwikłą, na to kładziemy, pokrojone w drobne plasterki awokado, oprószamy pieprzem, dorzucamy natkę pietruszki i gotowe! Dziwne? Jak spróbujecie, to nie raz jeszcze wrócicie do tej kombinacji!
Faszerowane jajka
Wialkanoc to okres, w którym na świątecznych stołach dominują jajka. A gdyby tak nafaszerować je właśnie ćwikłą? Przyozdobić koperkiem i już! Naturalnie można także wymieszać ćwikłę z żółtkiem i taką masą nafaszerować połówki jajek, wówczas smak będzie delikatniejszy.
Kasza gryczana z warzywami
Ćwikła z chrzanem stanowi smaczne uzupełnienie do dań obiadowych, nawet tych najprostszych. Weźmy taką kaszę gryczana z warzywami:
- 100 g kaszy gryczanej
- 5-6 pieczarek
- pół papryki czerwonej
- cebula
- marchewka
- ząbek czosnku
- szczypta ziół prowansalskich, lubczyku, sól, pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
Kaszę gotujemy. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie. Cebulkę szatkujemy, marchewkę i paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy od pieczarek. Następnie przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem i czosnkiem. Całość podsmażamy ok. 10-12 minut. Na koniec warzywa mieszamy z kaszą i serwujemy z ćwikłą podaną na zimno. Jak widzicie, pasuje do wszystkiego!
Ćwikła z chrzanem – pyszny dip na imprezy!
Nie, nie. Nie zwariowaliśmy… Próbowaliście kiedyś uraczyć swoich gości ćwikłą do krakersów albo czipsów? Czas najwyższy spróbować! Doskonale sprawdzą się w roli przekąski czipsy z topinamburu lub kukurydziane. Dajcie znać, czy smakowało!