Dynia hokkaido jest to najlepsza dynia na świecie – oczywiście moim zdaniem, choć wiem, że wiele osób się ze mną zgodzi. Pół żartem, pół serio… największą jej zaletą jest to, że nie trzeba jej obierać ze skórki. 😉 Zwykle jest mniejsza niż dynie, które znamy, na ogół ma ok 2-3 kg, ale za to wyróżnia ją intensywny kolor. Barwa jest niewątpliwym atutem dyni, bo oznacza to, że ma w sobie dużo karotenoidów wykazujących działanie przeciwutleniające. Oznacza to, że spożywanie dyni wspiera nasze zdrowie i chroni nas przed różnymi chorobami i stanami zapalnymi.
Zobaczcie, jak nasze dynie dojrzewają i się powoli zbierają, by trafić na Wasze stoły
Dynia hokkaido – wartości odżywcze
Dzięki licznym witaminom i minerałom – szczególnie dzięki cynkowi, dynia skutecznie wzmacnia pracę układu odpornościowego. Wspiera także odtruwanie organizmu, bowiem działając moczopędnie szybciej usuwa toksyny z naszego ciała. Cynk także dba o zdrowie naszej skóry i włosów, a po słonecznym lecie zdecydowanie przyda im się wzmocnienie! To co ważne, warzywo to, to bogate źródło witaminy A, która jest istotna m.in. dla zachowania dobrego wzroku. Ponadto znajdziemy tu także żelazo, magnez, wapń, oraz witaminy A, E oraz z grupy B.
Dynia hokkaido w kuchni
Dynię tę można zastosować w kuchni na wiele sposobów. Najczęściej wykorzystujemy ją jako bazę do zup (pyszny krem z dyni…) lub dodatek do innych potraw. Jednak wyśmienicie sprawdzi się także jako składnik leczo, zapiekanek czy tart – zarówno tych pikantnych jak i słodkich. Możemy ją i gotować, i smażyć i piec i dusić… I naturalnie mrozić! I ten ostatni sposób polecam, bo jak w środku zimy zachce nam się rozgrzewającej tarty dyniowej z imbirem, będzie jak znalazł. A rodzice, których dzieci właśnie w zimę będą zaczynać rozszerzanie diety powinni dynię zamrozić obowiązkowo! To niskokaloryczne, ale bardzo wartościowe warzywo jest idealnym rozwiązaniem jako pierwszy posiłek dla niemowlaka!
Przepis na placki dyniowe i krem z dyni znajdziecie TU (klik)! A już niebawem kolejne kulinarne inspiracje.