Zielone warzywa to cenne źródło chlorofilu. Wielokrotnie wspominaliśmy, jak ważne jest sięganie po ten dar natury, ale dziś przypomnijmy, co chlorofil potrafi zdziałać w naszym organizmie.
- oczyszcza organizm z toksyn, w tym także krew, poprawiając jej obraz
- chroni przed działaniem wolnych rodników
- oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i poprawiają perystaltykę jelit
- ma działanie przeciwzapalne, leczy stany zapalne i problemy skórne
- reguluje poziom cukru we krwi
- pozytywnie wpływa na laktację u kobiet karmiących
- wzmacnia naczynia, także limfatyczne, leczy żylaki
- działa silnie alkalizująco czyli zasadotwórczo – pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową
Poza chlorofilem i jego działaniem, zielone warzywa wykazują wiele właściwości zdrowotnych, dlatego obowiązkowo powinny gościć na naszych stołach każdego dnia. A wśród nich, koniecznie musi się znaleźć:
Jarmuż
To jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Zawiera duże ilości witamin: A, C, K i minerałów: wapń i potas, żelazo. Ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy oraz błonnika. Jednak z uwagi na obecność szczawianów, osoby cierpiące na dnę moczanową bądź problemy z nerkami powinny zachować ostrożność przy spożyciu jarmużu. Również przyjmujący leki przeciwzakrzepowe muszą pamiętać o dużej zawartości witaminy K w tym warzywie.
Cukinia
Warzywo to ma właściwości odkwaszające organizm oraz pozytywnie wpływa na układy krążenia i pokarmowy, sprzyjając także procesom metabolicznym (co pomaga zachować piękną sylwetkę!).
Cukinia zawiera witaminy C, A, K i witaminy z grupy B, beta-karoten, flawonoidy i sole mineralne (magnez, potas i żelazo), korzystnie które wpływają na odporność organizmu, oraz dzięki przeciwutleniaczom działa profilaktycznie w procesie powstawania zmian nowotworowych. Dzięki dużej zawartości wody, cukinia wykazuje właściwości moczopędne, warto ją spożywać, aby pozbyć się obrzęków.
Natka pietruszki
Także zawiera chlorofil – żywą krew roślin, który ma moc cennych właściwości i koniecznie powinien znajdować się w codziennej diecie, o czym już wiemy. Co jeszcze znajdziemy w pietruszce: błonnik, kwas foliowy, magnez, żelazo oraz wapń, a także falwonoidy – silne przeciwutleniacze. Ponadto natka działa moczopędnie, pomagając zrzucić zatrzymaną wodę w organizmie i przefiltrować nerki.
Chyba nie macie już wątpliwości, dlaczego warto sięgać po zielone warzywa? 😉 Nie zapomnijcie także o ogórku!
A tu znajdziecie kilka kuchennych inspiracji:
1 Comment
Comments are closed.