Koktajle raczej kojarzą nam się z gorącym latem, orzeźwieniem, soczystymi owocami. A co powiecie na koktajle zimą? Czy warto? Jak je zrobić? Nic prostszego! Dziś zachęcimy Was do koktajlowych eksperymentów na bazie pysznego, naturalnego soku z buraczków i jabłek! Zanim jednak przepisy, kilka słów o kluczowych składnikach!
Ekologiczny sok tłoczony to produkt w 100% naturalny, ponieważ nie zawiera żadnych dodatków. Uzyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno, czyli wyciskania ze świeżych owoców. Pasteryzacja zapewnia utrwalenie soku, a jednocześnie zachowuje naturalny smak i wszystkie cenne substancje zawarte w owocach i warzywach.
Burak i jabłko – co w sobie mają?
Burak to źródło żelaza, magnezu, fosforu, cynku i potasu. Pierwiastki te odpowiadają za dobry nastrój, działają uspokajająco, wpływają na gospodarkę wodą organizmu czy nawet są kluczowe dla pięknych i zdrowych włosów, paznokci. Wśród witamin możemy wymienić witaminę C, istotną dla budowania odporności i utrzymania w dobrej formie naczyń krwionośnych oraz witaminy z grupy B, odpowiadające za sprawne działanie układu nerwowego.
Wartość odżywcza jabłek zależy od ich odmiany, ale także dojrzałości i wielkości. Jednak wspólnym mianownikiem jest występowanie w nich witamin takich jak witamina C i witaminy z grupy B. Zawierają także liczne minerały, m.in. potas, wapń, fosfor, żelazo, krzem i chlor.
Koktajle zimą – spróbuj koniecznie!
- z marchewką – szklankę naszego soku blendujemy z marchewką i połówką pomarańczy,
- z bananem – szklankę soku z buraków i jabłkami wzbogacamy w blenderze dodatkowym jabłkiem oraz bananem i łyżeczką nasion chia,
- z ananasem – do soku dodajemy 3 plasterki ananasa i opcjonalnie łyżeczkę miodu,
- z awokado – 1/3 awokado blendujemy ze szklanką soku, dodajemy sok z połówki cytryny oraz łyżeczkę miodu.
Widzicie jak niewiele potrzeba, aby stworzyć piękne, smaczne i przede wszystkim zdrowe koktajle! Idealnie będą się komponować na śniadanie, II śniadanie czy podwieczorek! Spróbujecie? Spróbujcie!