Zima w pełni, więc nasz organizm potrzebuje naturalnych substancji, które pomogą go rozgrzać od środka. Szczególnie po całym dniu spędzonym na nartach, sankach czy łyżwach. Wiemy, że w takich sytuacjach sprawdzą się dania z cynamonem czy imbirem, ale czy pamiętacie, że wewnętrzne ciepło zapewnią nam także ogórki z curry? O ile same ogórki niekoniecznie rozpalą w nas wewnętrzny ogień, tak połączenie z tą cudowną mieszanką przypraw już tak!
Curry, poza tym, że nas rozgrzeje, to także dba o serce, walczy z rakiem i usprawnia umysł nawet w starszym wieku. Zawarte w niej przyprawy działają przeciwzapalnie, wspierają metabolizm i procesy trawienne i przede wszystkim pomagają w walce z nowotworami. A co najważniejsze i najsmaczniejsze – ekologiczne ogórki z curry można jeść na okrągło!
Curry – czyli kilka słów o poszczególnych składnikach
Curry to mieszanka wielu przypraw. Jej smak i intensywność zależą od proporcji, jakie dobierze ten, kto ją tworzy. Jej bazę tworzą:
- imbir, który wspomaga trawienie, działa rozkurczowo, rozgrzewa i działa napotnie. Doskonały wybór przy przeziębieniach;
- kurkuma – zapobiega odkładaniu toksyn w organizmie i pomaga walczyć z komórkami nowotworowymi;
- czarny pieprz – rozgrzewa i dezynfekuje oraz łagodzi wzdęcia;
- kmin rzymski – doskonałe źródło żelaza, ma działanie zbliżone do właściwości imbiru;
- chilli – zmniejsza poziom cholesterolu i atakuje komórki rakowe i tkankę tłuszczową (dzięki obecności kapsaicyny);
- kolendra – ma działanie przeciwzapalne, zawdzięcza olejkom eterycznym. Jest źródłem wapnia oraz wielu witamin;
- gorczyca czarna – łagodzi stany zapalne układu pokarmowego, stosowana także w infekcjach górnych dróg oddechowych.
Do czego dodać ogórki z curry?
Wszystkie te przyprawy zawarte w mieszance curry wspierają zdrowe reakcje i procesy w naszym organizmie. Dlatego właśnie ta przyprawa trafiła do naszego wyrobu jakim są ekologiczne ogórki z curry. Doskonale sprawdzą się jako dodatek zarówno do obiadu, ale także jako ciekawe urozmaicenie sałatek czy grillu. Wybornie smakują też na… kanapkach!
Polecamy wypróbować tę prostą sałatkę. Potrzebujemy:
- 100 g ugotowanego brązowego ryżu
- pół kostki tofu, pokrojonego na małe kawałki
- ogórki curry
- świeżą paprykę, pokrojoną w kostkę
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, skrapiamy oliwą i mamy gotowe drugie śniadanie lub lunchbox!