Szpinak to niezwykle zdrowe warzywo. Nie tylko dlatego, że jest znakomitym zródłem chlorofilu, który w naszych organizmach może zdziałać cuda. Ale zawiera także wiele innych składników, takich jak witamina C, beta-karoten czy luteinę – które są silnymi przeciwutleniaczami. Oznacza to, że wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Ponadto, szpinak jest bogaty w takie składniki jak wapń, żelazo, potas, magnez czy kwas foliowy.
Szpinak na każdą porę dnia
Te smaczne, zdrowe, zielone listki możemy wykorzystać do przygotowania najróżniejszych potraw. Dziś zaproponujemy Wam pomysły na każdy posiłek dnia. Możecie zrobić sobie cały szpinakowy dzień lub wykorzystać je i spróbować w różnym czasie.
Szpinak zamiast sałaty
Najprostszym zastosowaniem szpinaku z rana jest zastąpienie nim sałaty na kanapkach. Albo… zrobienie pysznego pesto, do którego potrzebujemy:
- 100 g liści szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki orzechów włoskich lub innych ulubionych
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki soli
- 100 ml szklanki oliwy
- pół szklanki parmezanu lub 2-3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
Wszystkie składniki blendujemy dodając jednocześnie oliwę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto możemy wykorzystać też jako dodatek do makaronu!
Koktajl szpinakowy na drugie śniadanie
2 garście szpinaku blendujemy z ulubionymi owocami i wodą mineralną, kokosową lub mlekiem roślinnym. Doskonale sprawdza się z dodatkiem banana, wyfiletowanych pomarańczy, gruszką czy jabłkiem. I naturalnie łyżką otrębów!
Makaron ze szpinakiem
Potrzebujemy:
- 2 duże garście szpinaku
- małą cukinię – pokrojoną w słupki
- 2 ząbki czosnku
- 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
- 160 g makaronu penne
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 60 g startego parmezanu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
I gotujemy:
Makaron gotujemy wg przepisu. Czosnek ze skórką lekko rozgniatamy i podsmażamy z cukinią. Liście szpinaku blanszujemy (możemy wodą po ugotowanym makaronie). Do makaronu dodajemy oliwę, pokrojone suszone pomidory, parmezan, cukinię, czosnek (bez skórek) i szpinak. Przyprawiamy, delikatnie mieszamy i gotowe!
Zielone muffinki – idealne na podwieczorek
Składniki:
- 120 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 160 g mąki orkiszowej (może być pół na pół z razową)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- jajko lub zamiennik
- 30 ml oleju
- 125 ml naturalnego jogurtu
- 100 g pokrojonej w kostkę fety (opcjonalnie)
W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. W drugiej mieszamy mokre: jogurt, olej i jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia składników. Ser feta kroimy w kostkę. Masę przekładamy do foremek i w każdą wciskamy 2-3 kostki sera. Pieczemy w temperaturze 180 st.C, pieczemy ok. 25 minut.
Sałatka ze szpinakiem – doskonała kolacja
- 300 g świeżego szpinaku
- granat
- pomidor
- kilka suszonych pomidorów z oliwy
- po 2 łyżki ziaren słonecznika i dyni
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz