Czy dieta anti-aging, czyli taka, którą celowo i kierunkowo będziemy wspierać nasze ciało i wygląd zewnętrzny działa? Czy ma sens? Czy damy radę “oszukać” biologię? Naturalnie każde wsparcie organizm i odpowiednio dobrane produkty są wskazane, aby utrzymać piękną i zdrową kondycję skóry. I mimo że natury i jej naturalnych procesów nie zatrzymamy, to mamy na nią nie mały wpływ!
Dieta anti-aging
Na kondycję skóry ma wpływ nie tylko to co spożywamy, ale także czynniki zewnętrzne. Warto wymienić m.in. aktywność fizyczną, ekspozycję na promienie UV, palenie tytoniu i oczywiście zanieczyszczenie środowiska. Kluczem jednak może okazać się… stres oksydacyjny! Obecność wolnych rodników jest niezwykle ważna w procesach zachodzących w naszym DNA, a tym samym w procesie starzenia się skóry. Dlatego tak ważne jest, aby w naszym codziennym menu zadbać nie tylko o odpowiednią podaż kalorii i dobór najwyższej jakości produktów (od tego mamy nasze ekologiczne zbiory na Farmie!). Istotne jest także, by w diecie anti-aging nie zabrakło m.in.:
- witaminy C – czerwone owoce jagodowe, czerwona papryka, czarna porzeczka, natka pietruszki
- witaminy D – algi, żółtka jaj
- witaminy E – oleje roślinne, migdały, żółtka jaj, zielone warzywa liściaste
- niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
- koenzymu Q10 – produkty pełnoziarniste, tłuste ryby
- karotenoidów i witaminy A – marchew, bataty, natka pietruszki, dynia, brokuły, pomidory, morele
Menu anti-aging
Aby wesprzeć organizm w zwolnieniu procesów biologicznych prowadzących do starzenia się skóry, spróbujmy wprowadzić do naszego menu różnorodne produkty spożywcze, które będą temu zapobiegać. Oto nasze propozycje, które warto wpleść do jadlospisu:
Śniadanie:
- pasta z awokado z papryką na pełnoziarnistym pieczywie
- owsianka z jagodami i orzechami (opcjonalnie z kakao)
II śniadanie:
- orzechy i czerwone owoce jagodowe
- smoothie owocowe (kiwi, banan, maliny) z dodatkiem płatków owsianych i nasion chia
Obiad:
- kotlety brokułowo-ryżowe ze świeżymi pomidorami i sałatą
- zapiekanka warzywna (papryka, bakłażan, cebula, pomidory, fasola) z pełnoziarnistym makaronem
Podwieczorek:
- sałatka na bazie bazylii i rukoli, z papryką, oliwkami (i oliwą!), słonecznikiem z dodatkiem ryżu basmanti
- pełnoziarniste pieczywo z hummusem i natką pietruszki
Kolacja:
- sałatka z cieciorki, marchewki i batatów
- pełnoziarniste pieczywo z pesto, z serem feta i sałatą
A do picia, nie bójcie sięgnąć się po zieloną herbatkę. A przy obiedzie czy kolacjinie zaszkodzi (a wręcz przeciwnie) kieliszek dobrego, czerwonego wina!
Prawda, że wprowadzanie odmładzajacych produktów do naszej diety wcale nie jest trudne? A jakie będą efekty!