Desery z rabarbaru
Rabarbar pod kruszonką
Kruszonka:
- 120 g masła/ oleju kokosowego
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki ksylitolu/cukru
- 5 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki podprażonych na suchej patelni płatków z migdałów
- łyżeczka skórki startej z cytryny
Nadzienie:
- kilka łodyg rabarbaru
- 4 łyżki ksylitolu/cukru
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Tłuszcz na kruszonkę rozpuszczamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Wkładamy na 20-25 minut do zamrażalnika. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i parzymy wrzątkiem. Następnie posypujemy ksylitolem i odstawiamy na kwadrans, co kilka minut mieszając. Wylewamy sok/wodę i mieszamy owoce z mąką ziemniaczaną. Obtoczone kawałki układamy w formie, posmarowanej tłuszczem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 st. przez 35-40 minut. Wybornie smakuje podane na ciepło z lodami.
Lemoniada rabarbarowa
Składniki:
- 1,5l wody
- 700 g rabarbaru
- 100 g ksylitolu/cukru
- miód
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 limonki
- 350 g truskawek
Przygotowanie:
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy ksylitol/cukier oraz cukier waniliowy i gotujemy 10-12 minut. Po wystudzeniu, jeśli napój będzie za mało słodki możemy dodać miód – wedle uznania (pamiętamy, że miodu nie gotujemy i nie podgrzewamy!). Doprawiamy sokiem wyciśniętym z limonki i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem można przecedzić. DO szklane wsypujemy pokrojone w kawałki truskawki i plasterki drugiej limonki, zalewamy lemoniadą i gotowe! W wersji dla dorosłych do lemoniady można dodać np. proseco.
I co myślicie o rabarbarowej uczcie, by pyszną kruszonkę z lodami popić lemoniadą?
Jakie są Wasze ulubione desery z rabarbaru?