Desery z rabarbaru

Pora na rabarbar, nie można go pominąć w wiosennym jadłospisie! Dziś pomysły na desery z rabarbaru. Wolicie pyszny rabarbar pod kruszonką czy może orzeźwiającą lemoniadę?
Na początku przypomnimy jeszcze tylko, że warzywo to (tak, to warzywo!) jest kwaśne w smaku za sprawą kwasu cytrynowego i jabłkowego. Jest także źródłem witamin A, C, E oraz licznych minerałów. Niska kaloryczność i błonnik sprawiają, ze można po nie sięgać często i wspierać tym samym metabolizm. A o „ciemnej stronie rabarbaru”, czyli na co uważać, przeczytacie TU (klik)!

Desery z rabarbaru

Rabarbar pod kruszonką

Kruszonka:

  • 120 g masła/ oleju kokosowego
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki ksylitolu/cukru
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 3 łyżki podprażonych na suchej patelni płatków z migdałów
  • łyżeczka skórki startej z cytryny

Nadzienie:

  • kilka łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki ksylitolu/cukru
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Tłuszcz na kruszonkę rozpuszczamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Wkładamy na 20-25 minut do zamrażalnika. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i parzymy wrzątkiem. Następnie posypujemy ksylitolem i odstawiamy na kwadrans, co kilka minut mieszając. Wylewamy sok/wodę i mieszamy owoce z mąką ziemniaczaną. Obtoczone kawałki układamy w formie, posmarowanej tłuszczem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 st. przez 35-40 minut. Wybornie smakuje podane na ciepło z lodami.

Lemoniada rabarbarowa

Składniki:

  • 1,5l wody
  • 700 g rabarbaru
  • 100 g ksylitolu/cukru
  • miód
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 limonki
  • 350 g truskawek

Przygotowanie:

Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy ksylitol/cukier oraz cukier waniliowy i gotujemy 10-12 minut. Po wystudzeniu, jeśli napój będzie za mało słodki możemy dodać miód – wedle uznania (pamiętamy, że miodu nie gotujemy i nie podgrzewamy!). Doprawiamy sokiem wyciśniętym z limonki i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem można przecedzić. DO szklane wsypujemy pokrojone w kawałki truskawki i plasterki drugiej limonki, zalewamy lemoniadą i gotowe! W wersji dla dorosłych do lemoniady można dodać np. proseco.

I co myślicie o rabarbarowej uczcie, by pyszną kruszonkę z lodami popić lemoniadą?

Jakie są Wasze ulubione desery z rabarbaru?

Komentarze