W czerwcu kłaniamy się pomidorom i truskawkom. Nie ma wątpliwości, ze warto je zjadać w każdych ilościach! Dlatego proponujemy kilka inspiracji, do czego je dodać. Przepisy na słodkie, słone, ciepłe, zime potrawy napewno wzbogacą Wasze letnie menu. Startujemy!

Pomidory w roli głównej

Pomidory zapiekane z brokułami

  • 4 duże pomidory
  • 100 g ryżu
  • jajko lub zamiennik
  • brokuł
  • 50g żółtego sera lub tofu
  • oliwa
  • sól, pieprz

Pomidory myjemy i odkrajamy z nich czapeczki, wydrążamy środki. Ryż lekko obgotowujemy w osolonym wrzątku. Brokuł dzielimy na drobne różyczki i blanszujemy. Podgotowany ryż wsypujemy do miski, mieszamy z roztrzepanym jajkiem, brokułami i przyprawami. Przygotowaną masą napełniamy pomidory, posypujemy startym serem i skrapiamy oliwą. Pieczemy w formie żaroodpornej przez 15-20 min w temperaturze 180 st.

Koktajl pomidorowy – idealny na upały 

  • 40 dag pomidorów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • gałązka świeżej bazylii
  • 400 ml wody mineralnej
  • sól – opcjonalnie

Pomidory i seler kroimy na kawałki, wrzucamy do kielicha blendera i zalewamy wodą, blendujemy. Dla uzyskania gładszej konsystencji można przetrzeć dodatkowo przez sito. Schładzamy i przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.

Przepisy na zimne truskawki

Lody truskawkowe z mlekiem kokosowym

  • 500 g mrożonych truskawek
  • puszka mleka kokosowego
  • słodzik do smaku: ksylitol, miód, stewia…

Truskawki, połowę mleka kokosowego i słodzik umieszczamy w blenderze i miksujemy. Uwaga! trzeba mieć mocny blender, by poradził sobie z truskawkami!  Stopniowo dodajemy pozostałe mleko, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Naturalnie można zmiksować świeże truskawki z mlekiem i zamrozić. Wiem jednak, że każdy z Was ma zapasy mrożonych owoców, więc jak najdzie nas ochota na lody, to mamy je w kilka minut!

Sorbet truskawkowo-bananowy

  • banan
  • 300 g truskawek
  • łyżka soku z cytryny

Owoce miksujemy z sokiem z cytryny i przelewamy do foremek, mrozimy kilka godzin. Przed zjedzeniem, warto foremkę przelać ciepłą wodą, lody łatwej wyskoczą. Jeśli mamy mrożone owoce – po prostu blendujemy i zjadamy!

Na obiad pyszne zapiekane pomidory, na deser lody… a w międzyczasie pyszny i zdrowy koktajl! Czego chcieć więcej?