Lato w pełni. Czasem nawet nie chce się wyjść do kawiarni na lody. dlatego warto mieć pod ręką owoce, aby w każdej chwili móc zrobić domowe lody. A jest to banalnie proste! Zarówno w wersji wegańskiej jak i wegetariańskiej. To co, bierzemy się do orzeźwiającej pracy?
Domowe lody
Sorbet malinowy
Potrzebujemy:
- 400 g malin
- 50 g cukru/ ksylitolu
- 60 ml wody (opcjonalnie)
Maliny miksujemy z cukrem. Jesli masa będzie bardzo gęsta, dodajemy po trochu wody, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Przekładamy do naczynia i chłodzimy w zamrażalce. To jeden z najprostszych lodów do przygotowania.
Bardzo słodkie awokado na zimno!
Potrzebujemy:
- duże, dojrzałe awokado
- 160 g mleka skondensowanego słodzonego
- szklankę śmietanki 30 %
- 5-7 łyżek soku z cytryny lub limonki
- 2 łyżki cukru pudru
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wyskrobujemy dokładnie cały miąższ. Do niego dodajemy sok z cytryny lub limonki oraz mleko skondensowane. Całość blendujemy. Śmietankę schładzamy w lodówce i następnie ubijamy mikserem. Gdy zrobi się już troszkę gęsta dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy, aż będzie puszysta i kremowa. Uwaga! Jeśli będziemy ubijać za długo, to śmietanka może zacząć się rozwarstwiać na masło i maślankę. Do ubitej śmietany dodajemy mus z awokado i dokładnie mieszamy (nie ubijamy!). Masę przekładamy do pojemnika (może być po sklepowych lodach czy nawet keksówka) i mrozimy ok. 5 godzin w temperaturze -15 stopni. A po tych 5 godzinach można zacząć jeść!
Domowe lody na bazie bananów
Do poniższych przepisów używamy mrożonych bananów, jeśli chcemy zjeść od razu. Gdy przygotowujemy lody dopiero do mrożenia, używamy świeżych i dojrzałych owoców.
Lody orzechowe
- banany
- masło orzechowe
- orzechy włoskie
- syrop daktylowy lub klonowy lub (opcjonalnie)
Orzechy rozdrabniamy. Banany miksujemy z masłem orzechowym. Na każdego banan bierzemy min. 2 łyżeczki masła. Dosypujemy pokruszone orzechy i mieszamy. Jeśli potrzebujecie zjeść coś słodszego, dodajcie słód i ponownie zmiksujcie.
Lody bananowo-miętowe z owocami
- banany
- truskawki/ maliny/ jagody
- gałązka mięty
Do tych lodów warto użyć też nie tylko mrożonych bananów ale też pozostałych owoców. Najsmaczniejsze wychodzą w proporcji (wagowej) 1:1. Jeśli będziemy robić ze świeżych owoców, to używając truskawek lepiej zamrozić je w małych pojemniczkach, z uwagi na ich soczystość.
To którymi lodami będziecie się chłodzić w najbliższe dni?