Nie bez powodu mówi się, że danie im prostsze, tym lepsze. Sprawdza się to też w naszych dzisiejszych przepisach. Na szczególną uwagę zasługuje prosta, ale rewelacyjna pasta z bobu. Pewnie też jesteście ciekawi połączenia cukinii z malinami w pysznych koktajlach? Zaraz zdradzimy nasze receptury. A wszystkich, którzy jeszcze nie zapoznali się z właściwościami naszych lipcowych bohaterów, zapraszamy do lektury o TU (klik).
Pasta z bobu
Potrzebujemy:
- 250 g bobu
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, odsączamy, przestudzamy i obieramy. Następnie blendujemy na gładką masę z czosnkie, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wybornie smakuje na grzankach z pomidorem oraz z takimi dodatkami jak: kiełki rzodkiewki, kozi ser lub orzechy nerkowca. Naturalnie sprawdzi się też jako smarowidło do wegetariańskich naleśników i tortilli. Lubię zrobić sobie naleśnikową kanapkę z pastą z bobu, tofu, pomidorkami koktajlowymi i dużą ilością sałaty. Polecam!
Malinowy koktajl z cukinią
Skąd pomysł, by do koktajlu dodawać cukinię? Poza tym, że jest niskokaloryczna, doskonale zagęszcza koktajl, jest zatem dobrą alternatywą dla banana. Poza tym bardzo orzeźwia, co w letnie dni jest wielkim atutem. Trzeba tylko pamiętać, aby do koktajli wybierać młode okazy, aby nie były gorzkie przy spożyciu na surowo.
Potrzebujemy:
- 1 małą, młodą cukinię
- pół szklanki malin
- 1 pomarańczę
- opcjonalnie: woda lub sok pomarańczowy
Cukinię i pomarańczę obieramy i kroimy na małe kawałki; dodajemy maliny i wszystko razem blendujemy. Jeśli wolimy rzadszą wersję smoothie, dodajemy wodę lub sok. Zamiast pomarańczy możemy użyć jabłka lub bardzo dojrzałej gruszki. A jeśli ktoś lubi ciut słodszy napój, proponuję wcześniej namoczyć kilka daktyli i następnie dodać je i ponownie zblendować z całością.
Inne popularne połączenia koktajlowe z cukinią to:
- cukinia + kiwi + pomarańcza + jarmuż
- cukinia + seler naciowy + kiwi + miód
- cukinia + ananas + szpinak + pomarańcza
Od czego zaczniecie lipcowe eksperymenty w kuchni?