Polska kuchnia – zupełnie odmienna w różnych częściach kraju, naznaczona wpływami kulinarnymi z sąsiednich państw czy regionów oraz naturalnie wydarzeniami i przemianami historycznymi. Gdy przyjeżdżają do nas obcokrajowcy i chcą zjeść coś typowo polskiego, często poleca się im schabowy lub bigos i barszcz czerwony. Ale czy na pewno nasza rodzina kuchnia ta wygląda? Otóż nie. 25 sierpnia obchodzony jest dzień polskiej żywności, dlatego zobaczmy jak kształtowały się gusta kulinarne na przestrzeni czasu oraz po jakie produkty typowo polskie możemy teraz sięgać.
Polska kuchnia – różnorodność form i smaków
To co tak naprawdę nas wyróżnia na tle innych kuchni świata, to bogactwo węglowodanów złożonych. Od stuleci na naszych stołach obecne są kasze, pieczywa i różnorodne potrawy mączne: kluski, kopytki czy znane i uwielbiane pierogi! Typowe dla Polaków są także zupy oraz kiszonki. Dzięki temu, że Polska była krajem o bardzo wysokim wskaźniku zalesienia, obficie też czerpaliśmy z darów lasu. Nie tylko to są jagody czy poziomki, ale przede wszystkim grzyby, orzechy i zioła. Z produktów odzwierzęcych jedzono głównie nabiał, jajka, dopiero niedawno rozwinął się przemysł typowo mięsny, który obecnie ustępuje miejsca kuchni wegetariańskiej. Na polskich stołach bywały też ryby, głównie słodkowodne oraz raki.
A jak jest teraz?
Wpływ i wymiana wielokulturowa powoduje, że granice “typowych kuchni regionalnych” zostają zacierane. Jednak coraz częściej wraca się do korzeni i na szczęście wybieramy do naszych potraw produkty roślinne. Jeśli mielibyśmy polecić komuś przekąszenie czegoś polskiego, z naciskiem na pierogi, to zaproponowalibyśmy:
- barszczyk czerwony na zakwasie i do tego pierogi z kaszą gryczaną
- zupę jarzynową na bulionie warzywnym, a na drugie danie pierogi “ruskie” czyli z ziemniakami i białym serem i cebulką
Polska kuchni obfituje w mnogość warzyw i owoców, które z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania różnorodnych posiłków. Typowymi polskimi warzywami są buraki, różnego rodzaju kapusty i ogórki Typowymi warzywami w kuchni polskiej, jak u innych zachodnich Słowian, są buraki, botwinka, różne odmiany kapusty, ogórków (w tym kiszone) oraz przede wszystkim strączki: groch, fasola, bób. Powoli odradza się także i wraca do łask kalarepa i rzepa.
Wśród owoców królują oczywiście jabłka, a zaraz po nich śliwki, gruszki, wiśnie, czereśnie, agrest i porzeczki. Idealne do komponowania deserów, wypieków, ale także stosowane do produkcji domowych nalewek oraz typowych dla Polski kompotów i powideł.
Dzień polskiej żywności to doskonała okazja do tego, aby podjąć decyzję o tym, abyśmy częściej (albo tylko) wybierali produkty polskiego pochodzenia, wspierając lokalnych rolników i jednocześnie dbając o rozwój naszego kraju.