Czym jest zakwas? Jest to mieszanka kultur bakterii, służąca do przeprowadzania procesów fermentacji. Najczęściej kojarzony jest z produkcją pieczywa oraz z przemysłem mleczarskim. Zakwasy często są wykorzystywane jako element większego procesu produkcyjnego w przemyśle spożywczym czy alkoholowym. Jednak są jeszcze takie, które mogą stać się alternatywą do syntetycznej farmakologii przy wspieraniu naszego zdrowia i odporności. Mamy na myśli 2 rodzaje zakwasów: z kiszonych ogórków i kiszonych buraków. Dziś pochylimy się nad buraczkami!

Bio zakwas – codzienna porcja zdrowia

Gdy dopadnie nas przeziębienie lub czujemy się osłabieni, warto sięgnąć po zakwas z buraków. Zwiększa on odporność, odkwasza i oczyszcza organizm. Kluczowe jest tu działania odtruwające krew oraz zwiększające liczbę czerwonych krwinek. Także osoby, które musiały sięgnąć po antybiotyki powinny po skończonej farmakoterapii wzmocnić się, a szczególnie swoje jelita właśnie tym napojem. Ponadto ma zdolności do obniżania poziomu złego cholesterolu i coraz więcej naukowe działa przeciw miażdżycy.

Warto sięgać po niego codziennie, szczególnie popołudniami i wieczorami, kiedy organizm w swoich procesach skupia się na wzmacnianiu odporności.

Zakwas z buraków jak izotonik?

Napoje energetyczne nie są najlepszym rozwiązaniem. Ale jeśli samodzielnie przygotujemy taką miksturę, to już inna bajka. Zakwas z buraków podnosi poziom naszej energii, dodaje sił. Pozytywnie wpływa też na wydolność organizmu.

Ponadto pomagają zachować witalność na długi czas. Obecne w nich substancje regulują florę bakteryjną w jelitach, regulują metabolizm i wspierają procesy trawienne.

Nie są też obojętne dla naszego wyglądu – wzmacniają włosy i paznokcie i naturalnie wygładzają skórę.

Zdrowe kiszonki

U progu jesieni trzeba pamiętać, że kiszonki są bezcenne. Specjaliści od zdrowego żywienia podkreślają na każdym kroku, że warto i należy sięgać po wszystko co kiszone (nie mylić z kwaszone!). W procesie fermentacji powstaje kwas mlekowy, oczyszczający organizm i budujący odporność.

Zawartość witamin (A, c z grupy B) i minerałów (żelazo, potas, wapń, magnez, kobalt) pozytywnie wpływają na procesy regulujące i obronne w naszym ciele i chronią nas m.in. przed niedokrwistością.

A jeśli nie wierzymy lekarzom czy specjalistom popatrzmy na kuchnię wschodu. W Chinach czy Japonii kiszonki są codziennością i nie ma się co dziwić, że te nacje są zdrowe i długowieczne!