Sezon na dynię w pełni, dlatego pora na przepisy na dyniowe smakołyki. Dziś poszalejemy i będzie tylko na słodko! Dla przypomnienia dodamy, że dynia to bomba odpornościowa! Dzięki licznym witaminom i minerałom – szczególnie dzięki cynkowi, dynia skutecznie wzmacnia pracę układu odpornościowego. W tym skutecznie odtruwa, usuwając toksyny z organizmu. Zawdzięcza to działaniu moczopędnego. Cynk także dba o zdrowie naszej skóry i włosów. Znajdziemy w niej także witaminy A, E oraz z grupy B, a także żelazo, magnez, wapń.
Dyniowe babeczki z czekoladą
Potrzebujemy:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka lub zamiennik
- szklanka surowej dyni – drobno startej
- pół szklanki oleju
- pół szklanki ksylitolu lub innego słodzidła
- pół szklanki mleka lub mleka roślinnego
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka proszku do pieczenia
- po łyżeczce: cynamonu i imbiru
- szczypta soli
I pieczemy:
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, ksylitol, przyprawy i pokrojoną w kostkę czekoladę. W drugiej misce mieszamy mleko, olej, jajka i startą dynię. Następnie powoli łączymy składniki i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek. Pamiętajcie, by nie wypełniać do końca foremek, bo babeczki urosną. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180ºC.
Budyń z dyni
Składniki:
- szklanka musu dyniowego
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (najlepsze migdałowe!)
- 2 łyżki masła orzechowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- po łyżeczce: kardamonu, cynamonu i wanilii
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Mus dyniowy – dynię (najlepiej hokkaido) pieczemy w temperaturze 180 st przez 30 minut. Następnie po ostudzeniu miksujemy. Pół szklanki mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną. Pozostałe składniki wlewamy/ wsypujemy do garnka, dokładnie mieszamy i gotujemy aż zacznie wrzeć. Następnie dodajemy do garnka masę z mąką ziemniaczaną, gotujemy stale mieszając przez 1-2 minuty. Podawać ze świeżymi owocami (np. maliny, jeżyny) lub można zaszaleć… i z bitą śmietaną i sosem czekoladowym! Pysznie smakuje też z orzechami. Doskonały na zimno i na ciepło!
Gorąco polecamy też nasze bio przetwory, nie tylko dla dzieci: