Sezon na dynię w pełni, dlatego pora na przepisy na dyniowe smakołyki. Dziś poszalejemy i będzie tylko na słodko! Dla przypomnienia dodamy, że dynia to bomba odpornościowa! Dzięki licznym witaminom i minerałom – szczególnie dzięki cynkowi, dynia skutecznie wzmacnia pracę układu odpornościowego. W tym skutecznie odtruwa, usuwając toksyny z organizmu. Zawdzięcza to działaniu moczopędnego. Cynk także dba o zdrowie naszej skóry i włosów. Znajdziemy w niej także witaminy A, E oraz z grupy B, a także żelazo, magnez, wapń.

Dyniowe babeczki z czekoladą

Potrzebujemy:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka lub zamiennik
  • szklanka surowej dyni – drobno startej
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki ksylitolu lub innego słodzidła
  • pół szklanki mleka lub mleka roślinnego
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • po łyżeczce: cynamonu i imbiru
  • szczypta soli

I pieczemy:

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, ksylitol, przyprawy i pokrojoną w kostkę czekoladę. W drugiej misce mieszamy mleko, olej, jajka i startą dynię. Następnie powoli łączymy składniki i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek. Pamiętajcie, by nie wypełniać do końca foremek, bo babeczki urosną. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180ºC.

Budyń z dyni

Składniki:

  • szklanka musu dyniowego
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (najlepsze migdałowe!)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • po łyżeczce: kardamonu, cynamonu i wanilii
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Mus dyniowy – dynię (najlepiej hokkaido) pieczemy w temperaturze 180 st przez 30 minut. Następnie po ostudzeniu miksujemy. Pół szklanki mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną. Pozostałe składniki wlewamy/ wsypujemy do garnka, dokładnie mieszamy i gotujemy aż zacznie wrzeć. Następnie dodajemy do garnka masę z mąką ziemniaczaną, gotujemy stale mieszając przez 1-2 minuty. Podawać ze świeżymi owocami (np. maliny, jeżyny) lub można zaszaleć… i z bitą śmietaną i sosem czekoladowym! Pysznie smakuje też z orzechami. Doskonały na zimno i na ciepło!

Gorąco polecamy też nasze bio przetwory, nie tylko dla dzieci: