Co przyrządzić na Sylwestra, aby było syte, pyszne, zdrowe i abyśmy później nie czuli się przejedzeni i nie odchorowywali przez 3 następne dni? My stawiamy głównie na surowe warzywa i owoce: słupki marchewki, ogórki, plasterki buraka. I pasty kanapkowe. DO pieczywa, grzanek, krakersów czy kruchych ciasteczek. Wszelkiej maści – na słono i na słodko. Dziś szczególnie polecamy pastę z prażonego słonecznika!

Pasta z prażonego słonecznika

Składniki:

  • garść świeżych liści bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 350 g słonecznika łuskanego
  • 180 g suszonych pomidorów, w oliwie
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka miodu
  • po pół łyżeczki soli, papryki ostrej, mielonej oraz pieprzu czarnego, mielonego
  • 40 – 50 g wody mineralnej, niegazowanej

Przygotowanie:

Bazylię i czosnek drobno siekamy. Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej patelni. Do kielicha blendera wsypujemy ziarno słonecznika, dodajemy wodę i oliwę i chwilkę miksujemy, aż rozdrobnimy część słonecznika. Następnie dodajemy pozostałe składniki: suszone pomidory, miód, sól, paprykę, pieprz i  ponownie miksujemy, aż uzyskamy w miarę jednolitą gładką masę. Odstawiamy na 30-40 min. do lodówki, serwujemy schłodzoną.

Pudding migdałowy na Sylwestra

Składniki:

  • 40 g migdałów 
  • 500 g mleka lub mleka roślinnego
  • 70 g masy marcepanowej, pokrojonej na kawałki
  • szczypta soli
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, bez białych błonek
  • 50 g kaszy manny
  • 30 g dżemu morelowego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 20 – 25 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 12 moreli, suszonych, bez pestek, pokrojonych na kawałki, do posypania
  • 2 łyżki migdałów, w płatkach, uprażonych na suchej patelni, do posypania

Migdały kruszymy. Mleko zagotowujemy z masą marcepanową, szczyptą soli i skórką pomarańczową. Następnie dodajemy kaszę mannę, rozkruszone migdały, energicznie mieszamy (można za pomocą blendera) i podgrzewamy 6-8 minut. W kolejnym kroku dokładamy dżem morelowy i sok pomarańczowy, ponownie mieszamy/ blendujemy. Gotowy pudding przekładamy do pucharków i dekorujemy dżemem morelowym, pokrojonymi morelami oraz prażonymi płatkami migdałów; serwujemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Was do zdrowych i smakowitych przekąsek na tę imprezową noc. Poza pysznymi daniami i huczną zabawą, życzymy Wam także dużo pomyślności, realizacji Waszych celów i postanowień, dużo radości i spełnienia marzeń. Niech Nowy Rok 2020 będzie dla nas wszystkich łaskawy!