Dostępność sałat i kapust przyprawia o zawrót głowy. Wśród najbardziej popularnych, takich jak sałata lodowa, masłowa czy biała kapusta jest także kapusta pekińska, która z roku na rok podbija coraz więcej roślinnych serc. Co zatem z niej przyrządzić, aby nie była to tradycyjna surówka z kukurydzą, ananasem i majonezem?
Kapusta pekińska – właściwości
Kapusta pekińska, tak jak każde warzywo z rodziny kapustnych charakteryzuje się wysoką zawartością chlorofilu. Dzięki temu wykazuje działanie oczyszczające, alkalizujące. Jako niskokaloryczne warzywo polecana jest, gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów, a także rozpędzić nasz metabolizm. Naturalnie zawiera liczne witaminy, m.in. z grupy B i inne składniki mineralne. Jest ponadto antyoksydantem
Więcej o podstawowych właściwościach przeczytacie w tekstach o sałatach (klik) i kapustach (klik).
Kapusta pekińska z fasolą w sosie winegret
Składniki na bazę do surówki:
- poszatkowana kapusta pekińska – ok 500ml (2 szklanki)
- 2 ogórki konserwowe lub kanapkowe
- papryka konserwowa
- marchewka
- pół szklanki czerwonej fasoli z puszki
- pół szklanki kukurydzy z puszki
Składniki na sos:
- 2 łyżki posiekanej cebulki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- po 1 łyżeczce: octu balsamicznego i soku z cytryny, cukru
- sól, pieprz do smaku
Przyrządzamy:
Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Fasolkę z kukurydzą odsączamy i przepłukujemy. Razem z kapustą umieszczamy składniki w misce i mieszamy.
Do szklanki wsypujemy cebulkę i mieszamy z dodanymi: olejem, wodą, octem i sokiem. Następnie doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i natką i ponownie mieszamy. Surówkę polewamy sosem, mieszamy. Przed podaniem wstawiamy na 20-30 minut do lodówki.
Kapusta pekińska, może nie tak jak sałata masłowa czy lodowa, doskonale sprawdza się też w kanapkach. A jej białych, twardszych części możemy użyć jako ekologicznej, jadalnej miseczki. Ulubiona sałatka zaserwowana w kapuście pekińskiej to będzie hit każdego spotkania! Ponadto kapusta ta doskonale komponuje się z ogórkiem kiszonym i świeżym, chrzanem, selerem, porem, brokułem, papryką. I pamiętajcie, że nie zawsze musi stanowić bazę surówki, ale być jej delikatnym dodatkiem.