Kalarepa jest warzywem o bardzo bogatym składzie witamin i minerałów. Zawiera także inne składniki, które kompleksowo ochraniają i oczyszczają organizm. Cenimy ją nie tylko jako bombę witaminową, ale także za pyszny smak i wiele możliwości wykorzystania w kuchni. Poznajcie kalarepę!
Kalarepa na zdrowie!
Witamina C, witaminy z grupy B, witamina Ani ~E i K. Kwas foliowy, wapń żelazo. Dorzucimy jeszcze magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Uf. Czy ta lista wystarczy by przekonać, że kalarepę po prostu trzeba jeść. Jeśli nie, to koniecznie przypomnijcie sobie nasze wpisy o witaminach i ich roli w organizmie. Przeczytacie o nich m.in. TU (klik). Jednak to nie wszystko. Kalarepa zawiera w sobie również inne ważne dla zdrowia składniki. Należą do nich m.in. izotiocyjany i indole o właściwościach grzybobójczych i bakteriobójczych. Jest także źródłem luteiny, odpowiedzialnej za prawidłowy proces widzenia oraz ochronę oczy przed promieniowaniem UVA i UVB.
Jak jeść?
Młodą najlepiej na surowo: pokrojoną w paseczki (chrupiące i słodkawe!) jako przekąskę, startą do surówek czy dodaną do koktajli i soków warzywno-owocowych. W tym miejscy warto dodać, że poza tzw. “jabłkiem” kalarepy, czyli bulwą (występuje w różnych kolorach), jadalne są także liście. I nawet zawierają one więcej zdrowych składników, z witaminą C na czele. Są przede wszystkim dobrym źródłem żelaza. Zatem ci, którzy zmagają się z jego niedoborem – śmiało wcinajcie liście! Dodatkowo są one też dostawcą chlorofilu i błonnika. Starsze, twardsze kalarepy lepiej natomiast sprawdzą się na ciepło. Na Węgrzech kalarepę jada się wymiennie ze szparagami – pokrojoną w plastry, serwować z gorącym sosem.
Z kalarepą w kuchni
Gotowana, zapiekana, duszona, faszerowana. W zupie, sałatce, surówce. Dziś zaserwujemy Wam zapiekankę ziemniaczaną z kalarepą i zielonym groszkiem. Do tego pysznego, dania potrzebujemy:
- 400 g młodych ziemniaków
- dużą kalarepę
- 120 g zielonego groszku
- 500 ml mleka (może być roślinne)
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- świeże zioła (po 2-3 łyżki): koperek, tymianek
- pół łyżeczki curry
- sól, pieprz
Ziemniaki i kalarepę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki zagotowujemy i odcedzamy, a kalarepę dusimy na rozgrzanej oliwie aż zmięknie. Dodajemy do niej następnie groszek i znów 1-2 minutki dusimy. Później wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, dolewamy mleko ciągle mieszając. Gotujemy bez przykrycia 8-10 minut i dodajemy zioła, sok z cytryny, sól, pieprz i znów 1-2 minutki gotujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i przekładamy do niego sos z kalarepą i groszkiem, przykrywamy wszystko plasterkami ziemniaków, można posypać dodatkowo koperkiem. Pieczemy 25-30 minut w temp. 200 stopni. Wybornie smakuje podane z pomidorami!
Śmiało też skorzystajcie z tego przepisu na pyszne kotleciki, w miejsce rzepy wstawiając kalarepę!