Wielkimi krokami zbliża się nowy rok szkolny. Niektóre przedszkolaki już zaczęły adaptację w nowych placówkach. Jest inaczej niż w poprzednich latach, ale jedno pozostaje bez zmian: przekąski dla dzieci do szkoły. Ciasteczka owsiane, kanapki, warzywa, owoce. Dziś chciałabym się pochylić nad słodyczami. DLaczego? Bo dzieciaki je uwielbiają, bo też mogą być zdrowe (bez cukru naturalnie). Ale co ważne, właśnie przez wspólne ich przygotowanie możemy “tylnymi drzwiami” wprowadzić domową edukację żywieniową.

Ciasteczka owsiane – inne niż wszystkie

W pierwszej kolejności chcę wam zaproponować moje najnowsze odkrycie w temacie ciastek owsianych. Niektórzy twierdzą, że są już oklepane, ale uwierzcie – te są po prostu najlepsze.

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych/ orkiszowych/ jęczmiennych/ żytnich- u mnie miks
  • 2 dojrzałe banany
  • czubata łyżka masła orzechowego bez cukru
  • dodatki wg upodobania: wiórki kokosowe, daktyle, suszone śliwki, płatki migdałowe, żurawina

Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy masło i łączymy. Następnie wsypujemy płatki i dodatki i mieszamy. Z powstałej masy lepimy kulki i rozpłaszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut. Te słodkości są genialne, masło orzechowe wynosi je na podium ciasteczkowe!

A te, już bardziej tradycyjne, jak z cukierni:

  • 220g miękkiego masła
  • 120 ksylitolu lub innego słodzika 
  • 2 duże jajka albo zamiennik 
  • 300g mąki pszennej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g płatków owsianych
  • 90g wiórków kokosowych
  • 220g suszonych owoców
  • 150g ulubionych orzechów, najlepiej prażonych

Orzechy siekamy, suszone owoce np. daktyle czy śliwki, kroimy. Miękkie masło ucieramy ze słodzikiem, następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do maślanej masy i ponownie mieszamy/ miksujemy. Dodajemy orzechy i suszone owoce oraz płatki owsiane i mieszamy. Z ciasta robimy kulki, wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i spłaszczamy. Pieczemy 15-18 minut w temperaturze 180 stopni. I już!

Energetyczne batony

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych lub amarantusa ekspandowanego
  • 200 g daktyli,
  • 200 g orzechów,
  • 60 g słonecznika,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 2-3 łyżki kakao

Orzechy, ziarna mielimy w młynku lub innym urządzeniu (nie musi być na mąkę, można zostawić grudki). Daktyle blindujemy (można je wcześniej namoczyć) i łączymy z suchymi składnikami. Dorzucamy płatki, kakao i porządnie mieszamy. Płaski pojemnik czy brytfannę wykładamy papierem i wykładamy na niego masę. Wyrównujemy ręką przez oddzielny arkusz papieru. Masę wkładamy do zamrażalnika na 35-45 minut, następnie przechowujemy w lodówce. Kroimy przed podaniem. 

Wydaje się, że to proces czasochłonny, ale tak naprawdę szybko się je robi. Do wszystkich przegryzek możecie dodawać też czekoladę gorzką i inne składniki, które uwielbiacie.

Kilka innych inspiracji we wpisach: