Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Zawiera duże ilości witamin: A, C, K  i minerałów: wapń i potas, żelazo. Ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy oraz błonnika. Jednak z uwagi na obecność szczawianów, osoby cierpiące na dnę moczanową bądź problemy z nerkami powinny zachować ostrożność przy spożyciu jarmużu. Również przyjmujący leki przeciwzakrzepowe muszą pamiętać o dużej zawartości witaminy K w tym warzywie. Pozwólcie, że przypomnimy, też dlaczego warto w ogóle sięgać po zielone warzywa i owoce. Chlorofil w nich zawarty, ma wielką moc:

  • oczyszcza organizm z toksyn, w tym także krew, poprawiając jej obraz
  • chroni przed działaniem wolnych rodników
  • oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i poprawiają perystaltykę jelit
  • ma działanie przeciwzapalne, leczy stany zapalne i problemy skórne
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • pozytywnie wpływa na laktację u kobiet karmiących
  • wzmacnia naczynia, także limfatyczne, leczy żylaki
  • działa silnie alkalizująco czyli zasadotwórczo – pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową

Z jarmużem możemy przygotować naprawdę wiele pysznych potraw. I im więcej i częściej będziemy po niego sięgać, to zauważymy, że pasuje tak naprawdę do wszystkiego!

Jarmuż z ryżem czyli pyszne risotto

Składniki:

  • 150 g liści jarmużu (bez twardych części)
  • 80 g wiórków/ płatków parmezanu
  • duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g ryżu do risotto, np. arborio
  • 150 g białego wina, wytrawnego
  • 900 ml wody
  • 2 łyżki bulionu warzywnego w proszku lub 2 kostki bulionowe
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g masła
  • oliwa z oliwek

Jarmuż myjemy i kroimy liście na kawałki i odkładamy na bok jedną garść (ok 20-30g). Cebulę i czosnek siekamy na drobniutką kostkę i dusimy  w dużym garnku 3-4 minuty na oliwie razem z pozostałym jarmużem. Następnie dodajemy do do tego ryż i dusimy kolejne 2 minuty, często mieszając. Dolewamy widmo, wodę oraz dodajemy bulion i sól i pieprz. Gotujemy 4-5 minut od zagotowania, czasem mieszając i później podgrzewamy przez kwadrans na małym ogniu, raz na jakiś czas mieszając. Nie zdejmując z ognia dodajemy masło i połową parmezanu, dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 3 minuty po czym zostawiamy w garnku. Pozostałą część jarmużu podsmażamy na łyżce oliwy do czasu, aż będzie chrupiący.

Przed podaniem, risotto posypujemy chipsami jarmużowymi i pozostałym parmezanem.

W temacie risotta, jeśli macie jeszcze troszkę zamrożonego bobu, to przypominamy Wam o pysznym przepisie na pomidorowy ryż z bobem – kliknijcie tu i gotujcie! Ale złapcie nasze gotowe risotto pomidorowe i przygotujcie tylko resztę!

Wiosenna surówka na zimę! W sam raz, by uzupełnić witaminy!

  • 200 g liści jarmużu, bez twardych części
  • duże jabłko
  • 1 łyżeczka soli
  • 180 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
  • 2 duże czerwone papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • marchewka, pokrojonej na kawałki
  • oliwa z oliwek
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 40 g pasty tahini
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku

Jarmuż siekamy na drobne kawałki i wsypujemy do dużej miski i posypujemy solą i ugniatamy, mieszamy aż jarmuż pomniejszy objętość. Jabłko, paprykę i marchewkę kroimy w kostkę. Dodajemy do jarmużu i mieszamy. W miseczce łączymy pastę tahini, miód 3 łyżki oliwy oraz przyprawy. Polewamy sałatkę i odstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy do dań głównych lub do ulubionych grzanek.

A do popicia robimy… zielony koktajl z ananasem! 

40 gramów płatków owsianych moczymy w 100 ml gorącej wody. 700 g ananas kroimy na kawałki, a 50 g liści jarmużu (bez twardych łodyg) siekamy na drobno. Do kielicha blendera wrzucamy jarmuż z ananasem, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, odsączone płatki owsiane i zalewamy szklanką wody. Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smacznego!

    Już nie raz inspirowaliśmy Was, by wykorzystać jarmuż w kuchni. Sięgnijcie też po nasze inne przepisy: