Dzień Ziemi – niech planeta i nasze talerze będą zielone!

22 kwietnia będziemy świętować Dzień Ziemi. Naturalnie zachęcamy, aby taki dzień był codziennie, bo jak nie zadbamy o naszą planetę, to wiecie jaki może być koniec? Jednak aby nie siać pesymizmem, podpowiemy Wam jak każdego dnia można dokładać swoją zieloną cegiełkę, która nas kosztuje niewiele wysiłku, a dla Ziemi jest ogromny darem.

Przywróć naszą Ziemię

Co roku obchodom Dnia Ziemi towarzyszy przewodnie hasło. W 2021 roku to „Przywróć naszą Ziemię”. Co to może oznaczać? Może to, aby to Ziemia była gospodarzem a my gośćmi? A może by dać jej więcej przestrzeni naturalnej? Pogłębić ekologiczne nawyki? Działać na rzecz czystego środowiska? Chcemy, aby Ziemia nie odczuwała tak jak teraz, że my tu jesteśmy, zjemy, pracujemy, podróżujemy. Dzień Ziemi, w tym roku w dużej mierze wirtualnie, to okazja, aby wziąć udział w licznych warsztatach, panelach dyskusyjnych czy webinarach o różnej tematyce. Od znajomości klimatu i środowiska począwszy, przez rolnictwo regeneracyjne, ponowne zalesiania, aż po nowe technologie opracowywane na rzecz lepszego życia.

My ze swojej strony pragniemy Was zachęcić do 3 rzeczy! Gotowi na wyzwanie?

Dzień Ziemi – zacznij zmianę swoich nawyków!

Dzień Ziemi to doskonała okazja, aby także skorzystać z naszej specjalnej eko oferty, właśnie po to, by łatwiej było wdrażać zdrowe, zielone nawyki. Ulga dla planety, zdrowie dla nas!

3 drobne rzeczy, które naprawdę mogą zmienić świat to: więcej roślin w diecie, mniej odpadów i lokalne wycieczki! Przeczytajcie jak to wdrożyć!

Dieta roślinna

Od lat zachęcamy Was do tego, aby na Waszych talerzach było więcej produktów pochodzenia roślinnego niż zwierzęcego. Dlaczego? Przede wszystkim przemawia za nami aspekt zdrowotny.

Oczywiście! Z ekonomicznego punktu widzenia, dla konsumentów, warzywa i owoce są po prostu tanie. I można z nich wyczarować pyszne, pełnowartościowe posiłki. I nawet jeśli na początku roślinnej drogi wydaje się, że wydajemy więcej pieniędzy, to szybko przekonujemy się, że przy zaplanowanych jadłospisach, realnie sporo oszczędzamy. Ale to nie wszystko. Zrównoważona i odpowiedzialna, certyfikowana uprawa sprawia, że nasza ziemia nie jest zanieczyszczana syntetycznymi i toksycznymi nawozami. A dzięki temu i plony są wysokiej jakości. Co więcej, produkowana żywność jest przez nas po prostu zjadana. Nie potrzebujemy wycinać połaci lasów, aby uprawiać roślinność, która jest konsumowana nie przez ludzi, ale przez zwierzęta. Za tymi wycinkami idzie nie tylko wzrost emisji gazów do atmosfery, ale i m.in. zmiany hydrologiczne obszarów rolnych. I najważniejsze: rolnictwo zużywa zdecydowanie mniej wody niż przemysł spożywczy oparty na produktach odzwierzęcych oraz na produktach wysoko przetworzonych. I jeśli wydaje nam się, że decyzja pojedynczego człowieka, by jeść więcej roślin kosztem produktów odzwierzęcych nic nie zmieni, to uwierzcie, że zmieni. Bo tych pojedynczych osób, które są coraz bardziej świadome tego, że za bardzo ingerujemy w Ziemię, jest coraz i coraz więcej. Zatem i zmiany będą realnie zauważalne.

Skusicie się na wprowadzenie większej ilości warzyw i owoców do codziennej diety?

Mniej odpadów 

Farma Świętokrzyska także dba o to, aby odpadów było jak najmniej. Wykorzystywana przez nas folia jest doskonałą alternatywą dla zwykłych folii z tworzyw sztucznych. Jest w 100% biodegradowalna, produkowana z zasobów odnawialnych, a sam proces produkcji jest przyjazny środowisku. Znakowanie produktów też pozwala na ograniczanie opakowań i tym samym odpadów. Dlaczego to takie ważne? Bo toniemy w śmieciach. A one nie tylko zabierają przestrzeń (na ziemi i w oceanach), są zagrożeniem dla zwierząt, ale także w procesie rozkładu wszystkie toksyczne substancje z nich się uwalniające trafiają znów do gleb, wód, a później są absorbowane przez rośliny.

Nie chodzi nam o to, że teraz każdy zredukuje swoje roczne odpady do pojemności pudełka po zapałkach. Nie. Wiemy, że to jest możliwe, ale wymaga długiego czasu, konsekwencji, współpracy i dostępności do wielu produktów bez opakowań, co nadal w niektórych miejscach jest nieosiągalne. Ale możemy zacząć od prostych rzeczy. Zabierajmy na zakupy swoje torebki, woreczki, pudełka, po to, aby nie korzystać z jednorazowych foliówek. A jeśli nawet nam się zdarzy, to wykorzystajmy tę reklamówkę na maksa, a nie wyrzucajmy od razu do śmieci. Dajmy jej drugie trzeci i nawet dziesiąte życie!

Ograniczaniu produkcji odpadów też służą:

  • kupowanie produktów w szklanych, zwrotnych opakowaniach
  • tworzenie samodzielnie kosmetyków, środków do sprzątania
  • udział w lokalnych wymiankach produktowych

Gotowi na małe, ale ważne zmiany?

Lokalne wycieczki

Co ma Dzień Ziemi do lokalnych wycieczek? Otóż… w ramach spędzania wolnego czasu, poza sportem oczywiście, zachęcamy Was aby jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu i to najlepiej lokalnie. Każde miasto, miasteczko kryje w sobie wiele  pięknych zakątków, które warto zwiedzić. Naturalnie, poznawanie świata, innych kultur, też jest ważne, tylko róbmy to z umiarem i z rozsądkiem. Wszelkiego rodzaju transport niesienie za sobą ogromne zanieczyszczenia środowiska. Dlatego warto go redukować. Jest coraz więcej informacji o zielonych samolotach czy pociągach, ale nadal jest ich jeszcze za mało. Zatem jeśli chcemy gdzieś wyskoczyć na weekend, to spróbujmy znaleźć ciekawe miejsce w okolicy. A zagraniczne wycieczki zostawi na dłuższe urlopy, aby ślad węglowy po nas został jak najmniejszy.

Polecicie ciekawe miejsca w Polsce?


Komentarze