Zobaczcie co do Was jedzie! Gotowana marchewka!

Jakby zrobić ankietę, z czym kojarzy się gotowana marchewka, to będą pewnie królowały 3 odpowiedzi: z rozszerzaniem diety dziecka, z ryżem i problemami żołądkowymi oraz z niedzielnym obiadem u babci. Niektórzy jeszcze sobie przypomną, że jest składnikiem sałatki jarzynowej. Ale czy to naprawdę wszystko?

Otóż nie! Kto by pomyślał, że z gotowanej marchewki można zrobić tyle smakołyków, wszak do baza do wielu naprawdę pysznych przekąsek! A jeśli mamy ją już ugotowaną i pokrojoną, to gotowanie w ogóle staje się bajką! Chociaż na codzień zawsze zachęcamy Was do tego, aby jeść jak najwięcej surowych warzyw i owoców, to sami wiecie, czasem trzeba coś ugotować.

Gotowana marchewka – pasta do kanapek czy potrawka?

Często wzbraniamy się przed przygotowaniem dań i przekąsek z gotowanej marchewki, bo dla słoiczka pasty, to się nie opłaca dwóch marchewek gotować… a później to się ciężko blenduje. Dlatego zachęcamy do skorzystania z gotowego rozwiązania i odmienienia swojej kuchni! Startujemy!

Pasta kanapkowa

  • 200 g gotowanej marchewki
  • 3 łyżki obranych orzechów włoskich
  • łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy do smaku: pieprz, sól

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i gotowe! Wyborne oczywiście do kanapek, ale także krakersów czy innych chrupkich przekąsek.

Sos do makaronu

  • 200-250 g gotowanej marchewki
  • 3 łyżki płatków parmezanu lub płatków drożdżowych
  • 10-15 orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Marchewkę blendujemy na puree. Orzechy ozłacamy na patelni, czosnek przepuszczamy przez praskę. Następnie wszystkie składniki poza parmezanem/ płatkami drożdżowymi miksujemy na gładką masę. Dodajemy 100-200 ml wody (najlepiej tej z gotowania makaronu) i ponownie mieszamy. Wykładamy na ugotowany wcześniej makaron al dente, mieszamy i posypujemy całość parmezanem.

Warzywna potrawka

  • 2 papryki w różnych kolorach
  • batat
  • 300 g gotowanej marchewki (pokrojonej w kostkę)
  • cukrowa kukurydza
  • mała cukinia
  • 2 czerwone cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki lub 2 garście rukoli
  • szklanka passaty pomidorowej koncentratu pomidorowego
  • przyprawy wg uznania: lubczyk, cząber, pieprz, mielona papryka wędzona

Posiekaną cebulę szklimy na oliwie z oliwek, najlepiej w woku. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę papryki, podlewamy wodą i dusimy pod pokrywką. Obieramy batata i kroimy w kostkę, cukinię kroimy w małe ćwiartki i razem ziarnami kukurydzy dodajemy do woka. Następnie dosypujemy marchewkę i z ulubionymi ziołami i przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do warzyw (im więcej ziół tym lepiej), podlewamy całość szklanką passaty (lub dodajemy koncentrat pomidorowy i odrobinę wody). Wszystko dokładnie mieszamy i ponownie dusimy. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką lub rukolą i obiad gotowy! Można zaserwować z ulubioną kaszą drobnoziarnistą lub brązowym ryżem.

Gotowana marchewka, po blendowaniu jest doskonałą bazą też do wszelkiego rodzaju placuszków, klusków czy z odrobiną miodu doskonałym uzupełnieniem porannej owsianki czy jaglanki.

Marchewkowe ABC – czyli właściwości zdrowotne

Dla przypomnienia dodamy tylko, że marchewka sama w sobie jest bogatym źródłem witamin wszystkich witamin, a w szczególności prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Do tego zawiera w sobie wapń, żelazo, fosfor, cherom i wiele innych cennych pierwiastków. To królowa dobrego wzroku i pięknej skóry. Jak wspomnieliśmy we wstępie, znamy ją też jako doskonałe remedium na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. I to zdrowa metoda na to, aby jednak nie sięgnąć po słodycze.

Komentarze