Jak jest lato, to są i truskawki. I u nas też sa bio truskawki z gruntu – dzwońcie i umawiajcie się na odbiór! Koktajle, smoothie, lody truskawkowe czy zjadane na surowo owoce, wszyscy znamy. Ale z każdym sezonem chcemy czegoś więcej. To Wam zaserwujemy!
Truskawki są bogate w potas, fosfor, wapń (wzmacniają kości i zęby) czy magnez oraz witaminy: A, C, E, z grupy B i kwas foliowy. Witaminy C znajdziemy tu więcej niż w cytrusach! Mamy tu także błonnik, pektyny, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną naszego układu pokarmowego, wspierając jego przemianę materii i oczyszczanie. Ale nie tylko to wpływa na odtruwanie organizmu! Zawarty w truskawkach enzym bromelina, odpowiada za rozkład białka, dlatego to doskonały wybór dla osób które mają problemy z ich trawieniem, a także dla tych, którzy planują zrzucić kilka kilogramów.
Wiemy, że warto je jeść, więc lecimy….!
Szybkie ciasto z truskawkami
- truskawki – ok 25-30 szt
- 3 jajka
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g ksylitolu
Truskawki myjemy, odcinamy ogonki i kroimy na pół. Oddzielamy białka od żółtek. Do miski wkładamy żółtka, masło pokrojone na kawałki, 30 g ksylitolu oraz proszek do pieczenia i mąkę. Całość ucieramy/ miksujemy do połączenia składników. następnie zagniatamy na blacie oprószonym mąką i dzielmy na 3 części. Jedną wkładamy do zamrażalnika, a dwoma pozostałymi wyklejamy tortownicę (silikonową lub wyłożoną papierem do pieczenia). gdy mamy gotowy spód, układamy na nim pokrojone truskawki. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodają po łyżeczce pozostały ksylitol. Pianę przekładamy na przygotowany spód z owocami, wyrównujemy. Wyjmujemy z zamrażalnika pozostałą część ciasta i kruszymy na pianę z białek. Następnie pieczemy 35-40 minut w 180°C. Przed podaniem odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Nietuzinkowa sałatka z truskawkami
- 250 g rabarbaru bez łyka
- 200 g liści szpinaku baby
- 150 g świeżych truskawek, świeżych, pokrojonych w 3 mm plastry
- 150 g sera feta, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 1/3 szklanki wody
- 50 g płatków migdałowych
- 40 g syropu z kwiatów czarnego bzu
- 10 g oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Umyte łodygi rabarbaru kroimy na kawałki (2-3 cm) i gotujemy z wodą i syropem z bzu przez kilka minut, raz na jakiś czas mieszając. Następnie przecedzamy, ale nie wylewamy roztworu, w którym się gotował. Truskawki myjemy i kroimy w cienkie plasterki, 3-4mm. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Do miski wkładamy szpinak, pokrojone truskawki i rozdrobniony ser feta – tylko 100g. Pozostały ser blendujemy z płynem po gotowaniu rabarbaru, oliwą z oliwek i pieprzem. Tak powstałym dressingiem polewamy szpinaku z truskawkami i serem. Dodajemy d tego ugotowany rabarbar i posypujemy płatkami migdałowymi. Całość mieszamy i jest już gotowe do spożycia.
A gdy chcecie zatrzymać trochę lata na później, to koniecznie zerknijcie na wpisy: