Ogórki idealne na gorące dni!

Zielone ogórki to doskonałe warzywa na gorące dni. Delikatny smak, nawodnienie, nic dziwnego, że chętnie się je uprawia na całym świecie. To, że składają się głównie z wody, powoduje, że to naturalne produkt do nawodnienia oraz neutralizacji toksyn. Cytując poradniki medycyny chińskiej, na dalekim wschodzie, ogórek znajduje zastosowanie także:

  • we wspieraniu prawidłowego funkcjonowania serca, śledziony, trzustki, żołądka, jelita grubego
  • oczyszczaniu krwi i skóry oraz eliminowania opuchlizny oczu

Ogórki warto zjadać ze skórką, oczywiście porządnie umyte. Właśnie w skórce znajdziemy sporo krzemu i chrolofilu. A serwowanie ich dzieciom (i dorosłym) pomaga rozprawiać się z pasożytami.

Jak jeść ogórki? Kroimy na kanapki czy do sałatki. Ale dziś Was zaskoczymy. Jest gorąco, więc proponujemy: sorbet ogórkowy, chłodnik z ogórka i pyszne smoothie!

Sorbet ogórkowy

  • 800 g zamrożonych ogórków (obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i mrozimy)
  • 400-450 g kostek lodu
  • 80 g ksylitolu
  • garść liści świeżej mięty
  • 6-8g startej skórki z limonki
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki

Ksylitol, skórkę z limonki i miętę mielimy w młynku. Przesypujemy do dużego kielicha blender, dodajemy sok z limonki i zamrożone ogórki, blendujemy, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy kostki lodu i ponownie blendujemy, aż uzyskamy konsystencję sorbetu. Po przygotowaniu od razu zjadamy!

Chłodnik ogórkowy 

  • 500 g ogórków (bez gniazd nasiennych)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • średnia cebula
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 g oliwy z oliwek
  • po 2-3 łyżki liści pietruszki i koperku
  • 8-10 liści świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki soli

Bulion przygotowujemy wg ulubionego przepisu, schładzamy. Cebulę siekamy na drobne kawałki. Obrane ogórki kroimy na kawałki. Do garnka dodajemy warzywa, wlewamy schłodzony bulion, oliwę, liście ziół i sok z cytryny i blendujemy. Następnie dodajemy jogurt i przyprawy i ponownie miksujemy. Przed podaniem można dodatkowo schłodzić i udekorować np. koperkiem i plasterkiem ogórka.

    Ogórki z imbirem i limonką – smoothie doskonałe

    • 400 g ogórków
    • 40 g świeżego korzenia imbiru
    • 4 limonki
    • garść świeżyć liści mięty
    • 750 ml gazowanej wody mineralnej

    Ogórki dokładnie myjemy, nie obieramy i kroimy na kawałki. Imbir drobno siekamy, trzemy na tarce. Limonki obieramy, pozbywamy się białych błonek i dzielimy na kawałki. Wrzucamy wszystko do kielicha blendera, dodajemy wodę i blendujemy. Gotowe!

    Zupa krem z ogórka

    • 400 g ogórków
    • 700 ml buliony warzywnego (lub 700 ml wody i 1,5 kostki bulionowej)
    • 70 g białego ryżu, białego
    • duża cebula
    • 150 g jogurtu typu greckiego lub kwaśnej śmietany
    • pół pęczka koperku
    • czarny pieprz mielony

    Ryż mielimy w młynku. Cebulę siekamy, ogórki kroimy na kawałki i wrzucamy z ryżem do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy koło kwadransa, czasem mieszając. Miksujemy blenderem na gładką konsystencję. Dodajemy jogurt lub kwaśną śmietanę, posiekamy koperek i kilka szczypt pieprzu i ponownie gotujemy 2-3 minuty, ciagle mieszając. Smakujemy, doprawiamy w razie potrzeby i podajemy na ciepło.

      Podoba się Wam, co z Wami rezonuje w czasie upału? Jesteśmy ciekawi także Waszych przepisów na ogórki!

      Komentarze