Lato w pełni, więc nasze talerze się mocno mielą kolorami wszelkich warzyw i owoców. A u nas dziś będzie zielono! Co Wy na to? Na stół wjeżdża jarmuż, w różnych odsłonach! I na obiad i na śniadanie. Wszystko to po to, abyście nie musieli szukać po całym internecie inspiracji na posiłki, tylko zajęli się odpoczywaniem w czasie urlopu, bo moc pomysłów znajdziecie u nas!
A jeśli już szykujecie się do wyprawy, koniecznie zajrzyjcie do wpisu “Przepis na dobry urlop” (klik) i nie wahajcie się zamówić gotowych i zdrowych dań, aby w ogóle wypoczynek minął bez gotowania!
Makaron czy ryż – co wolicie?
Często ratujemy się szybkim makaronem z sosem albo risotto, gdy brak nam czasu albo gdy nam go po prostu szkoda, na stanie przy garach. Więc dziś polecamy Wam jarmuż z zielonym groszkiem, który możecie dodać i do ryżu i do makaronu i nawet do kaszy, jeśli lubicie takie połączenia. Dla mnie super na szybko z kuskus albo z moją ulubioną kaszą gryczaną!
Co jest nam potrzebne:
- mała cebulka
- 2 garście jarmużu
- 300 g zielonego groszku
- twardy ser, także w wersji wegańskiej
- starta skórka z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- prażone pestki dyni lub słonecznika
- ryż/ makaron/ kasza
Nastawiamy ryż/ makaron czy kaszę – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekaną szalotkę dusimy na oliwie. Następnie dodajemy do niej zielony groszek i przyprawy i gotujemy kilka minut ciągle mieszając. Z jarmużu odrywamy twarde łodygi, a liście rwiemy na małe kawałki i dorzucamy, razem ze startą skórką z cytryny, do cebulki z groszkiem i podsmażamy kolejne kilka minut. Po zdjęciu z ognia kropimy oliwą, mieszamy i nakładamy na makron/ ryż i posypujemy startym serem i pestkami dyni lub słonecznika! Gotowe!
Letnia sałatka z jarmużem
Składniki:
- 2-3 garście jarmużu, bez twardych łodyg
- sok z połówki limonki
- 8-10 truskawek
- małe jabłko lub pół twardej gruszki
- sól, pieprz
- oliwa, lub olej najlepiej z orzechów czy dyni
- garstka ulubionych orzechów
- 1-2 łyżki żurawiny lub rodzynek
- opcjonalnie: ser typu lazur czy feta
Liście jarmużu sparzamy i kroimy/ rwiemy na mniejsze kawałki. Truskawki kroimy w ćwiartki, jabłko/ gruszkę w kostkę. Owoce i warzywa mieszamy w misce, dodajemy orzechy, suszone owoce, pokrojony ser, przyprawy oraz wciskamy sok z limonki. Całość mieszamy i skrapiamy olejem lub oliwą! Można podjadać z grzankami lub pieczonymi ziemniakami!
O tym, że jarmuż możecie dodawać do koktajli i smoothie, to przypominać Wam nie musimy? A jeśli zastanawiacie się czemu akurat tak dużo o jarmużu, to czas nadrobić lekturę: “Jarmuż a skala ANDI”
!