Tak jak obiecaliśmy, tak robimy. Inspirujemy do włączenia papryki do swojego menu. O tym, dlaczego warto po nią sięgać pisaliśmy o TU (klik). Dziś w roli głównej będzie faszerowana papryka na 3 sposoby. Gotowi? Zaczynamy!

Faszerowana papryka z kaszą kuskus

Czego potrzebujemy:

  • 6 papryk
  • 6 łyżek kuskusu
  • 15 dag pieczarek
  • cebulka (na wiosnę ze szczypiorkiem)
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 50 g kukurydzy
  • 50 g groszku
  • pół małego selera pokrojonego w kostkę
  • 50 g sera feta
  • pół puszki pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku
  • oliwa
  • bulion do gotowania papryk i przygotowania kaszy

Przygotowanie:

  • Umytym paprykom odcinamy kapelusiki i wyjmujemy gniazda nasienne. Zalewamy gorącym bulionem w dużym garnku i gotujemy 7-10 min, po czym wyjmujemy i osuszamy. Kuskus zalewamy bulionem i odstawiamy aż napęcznieje.
  • Pieczarki, cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażać ok. 15 min, po tym czasie dodać pozostałe warzywa (bez pomidorów).
  • Warzywa i pieczarki połączyć z kuskusem, dodać pomidory (bez soku), przyprawić i dokładnie wymieszać.
  • Farszem napełniamy papryki do połowy, następnie dodajemy pokruszony ser i ponownie farsz warzywny. Papryki bez kapelusików przykrywamy folią i pieczemy przez 30 min, w tem 200 st. Następnie przykrywamy papryki kapelusikami i pieczemy kwadrans.
  • Zajadamy na ciepło z ulubioną surówką.

Faszerowana papryka z soczewicą

I gotujemy:

  • Umyte papryki kroimy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne, delikatnie solimy.
  • Cebulkę podsmażamy na patelni, suszone pomidory kroimy w małe kawałki i dodajemy do cebuli. Po kilku minutach zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę, soczewicę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • Nadziewamy papryki i pieczemy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym przez ok. 45 min, w temperaturze 200 st.

Papryka faszerowana bakłażanem/cukinią

Przygotowanie:

  • Umyte papryki kroimy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne, delikatnie solimy.
  • Bakłażana/cukinię kroimy w plastry, solimy i czekamy aż puści sok, osuszamy ręcznikiem papierowym. Dodajemy curry i czosnek i grillujemy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, sos pomidorowy i natkę pietruszki/kolendrę i mieszamy.
  • Nadziewamy papryki i pieczemy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym przez ok. 45 min, w temperaturze 200 st.
Który przepis najbardziej Wam się podoba?