Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, to niegdyś podstawa diety Indian z Ameryki Północnej. To jesienne i zimowe warzywo zachwyca smakiem zarówno na surowo jak i po lekkiej obróbce termicznej. Poza tym, że można go ze smakiem schrupać, uprawiany jest także na cele ozdobne (piękne kwiaty!) ale także do produkcji zielonej biomasy. Dania z topinamburu smakują także zwierzakom, bowiem jest on także rośliną pastewną.
Jak go jeść i do czego dodać? Odkryjemy dziś przed Wami kilka sprawdzonych i pysznych przepisów na dania z topinamburu!
Chcesz dowiedzieć się o właściwościach jakie niesie ze sobą topinambur – zajrzyj TU (klik)!
Zupa krem z topinamburu
Składniki:
- 300 g topinamburu
- 150 g kalafiora
- 150 g ugotowanej ciecierzycy
- 750 ml gorącego bulionu jarzynowego
- 1 duża cebulka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka masła (lub oliwy)
Gotową zupę przed samym podaniem można przyozdobić świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub chipsami z jarmużu.
Sałatka z topinamburu i ciecierzycy
Składniki:
- 5 dużych bulw topinamburu
- szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki, ale też trzeba ugotować)
- niewielkie jabłko
- garść posiekanych orzechów włoskich
- kilka liści sałaty lodowej
- pomarańcza
- miód
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Topinambur myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Doprawiamy przyprawami oraz polewamy oliwą z oliwek i miodem. Następnie wstawiamy topinambur do piekarnika i pieczemy przez 2o minut w temp. 200-220°C. Po 10 minutach przekręcamy warzywa na drugą stronę. Upieczone wyciągamy z piekarnika i studzimy. W misce na dnie układamy liście sałaty lodowej i na nie wykładamy upieczony topinambur, cienkie plasterki jabłka oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy oraz oliwą z oliwek. Do tej sałatki możemy zrobić sos: łyżkę musztardy mieszamy z łyżką oliwy z oliwek i łyżkę soku z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe!
Którego przepisu spróbujecie na początku?