Tak jak zapowiedzieliśmy na początku roku (o tu – klik), chcemy Was zmobilizować i zachęcić do tego, abyście w każdym miesiącu, z pełną świadomością wprowadzali do swojego codziennego menu warzywa, dużo warzyw. Dlatego co miesiąc prezentujemy wybrane warzywa i owoce (w styczniu to brukselka, jarmuż i awokado) i serwujemy proste przepisy! To zaczynamy!

Hiszpańska sałatka z awokado

Składniki: 

Pomarańczę obieramy i filetujemy, dzielimy na małe cząstki. Awokado kroimy w plastry, pomidory w ósemki, oliwki na pół a cebulę w piórka. Mieszamy wszystkie składniki w misce, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ta szybka prosta sałatka sprawdzi się doskonale na wynos do pracy czy szkoły!

Curry z jarmużem i batatami

Składniki:

  • 200 g jarmużu, bez łodyg- porwanego na małe kawałki
  • 2 bataty obrane i pokrojone w kostkę
  • czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 400 g ciecierzycy (może być z puszki)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub oleju rzepakowego)
  • 250 ml domowego bulionu warzywnego 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: po łyżeczce: słodkiej papryki, kuminu, kolendry; 1/2 łyżeczki papryki chili; sól

Gotujemy!

W szerokim rondlu rozgrzewamy oleju i dusimy kilka minut cebulkę. Następnie dodajemy przyprawy, koncentrat oraz plasterki czosnku, mieszamy i podsmażamy 1-2 minuty. Wsypujemy bataty, mieszamy;  wlewamy bulion i mleko kokosowe i zagotowujemy na małym ogniu. Później wrzucamy odsączoną ciecierzycę i gotujemy ok 10-12 minut lub do czasu aż bataty będą miękkie. Do curry dodajemy jarmuż, delikatnie mieszamy i zostawiamy na kilka minut, aż jarmuż zmięknie. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Danie możemy serwować samodzielnie lub z ryżem, kaszą czy pieczywem.

    Zupa brukselkowa

    Składniki:

    • 500g brukselki, oczyszczonej, przekrojonej na połówki lub ćwiartki
    • 800 ml bulionu warzywnego 
    • 2 marchewki, obrane, pokrojone w kostkę
    • 2 małe ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
    • 2 ząbki czosnku
    • pieprz, sól do smaku
    • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
    • garść świeżej pietruszki lub koperku
    • łyżka oliwy z oliwek

    Sposób wykonania:

    Marchewkę i ziemniaki gotujemy na parze, gdy będą prawie miękkie dodajemy brukselkę i gotujemy 5-6 minut. Bulion lekko podgrzewamy, dodajemy czosnek i przyprawy i następnie warzywa i gotujemy kilka minut. Gdy zupa troszkę ostygnie blendujemy na krem. Na talerzach posypujemy natką pietruszki lub koperku i dodajemy łyżkę oliwy.

    Czy te przepisy przypadły Wam do gustu? A może macie sprawdzone receptury na inne wykorzystanie tych produktów w kuchni?