Bataty, czyli słodkie ziemniaki, cieszą się coraz większą popularnością w naszych kuchniach. Występują w setkach różnych odmian, a ich miąższ może przyjmować różne zabarwienie. Wyróżniamy barwy białą, beżową, czerwoną, różową, fioletową, żółtą i pomarańczową i w związku z tym, ich właściwości mogą być także trochę odmienne. 

Bataty – właściwości odżywcze i zdrowotne

Słodkie ziemniaki są bardzo dobrym źródłem witamin. Na szczególną uwagę zasługują witaminy z grupy B, które mają ogromny wpływ na nasz organizm – zaczynając od układu nerwowego, przez serce, mięśnie, skórę, włosy i paznokcie, aż po przemiany metaboliczne glukozy czy białek. Drugą kluczową witaminą jest witamina ! (beta-karoten), silny przeciwutleniacz, który stymuluje wzrost i funkcjonowanie wielu procesów w organizmie.

Obok kluczowych witamin znajdziemy także liczne pierwiastki, m.in. magnez, fosfor, potas, miedź i mangan. Wspierają one pracę mięśni, wpływają na układy: pokarmowy, hormonalny czy immunologiczny oraz oddechowy. 

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym batatów, może je stosować profilaktycznie i doraźnie przy infekcjach dróg oddechowych. Niski indeks glikemiczny spowalnia wchłanialność węglowodanów przez organizm. Jednak z uwagi na zawartość szczawianów, osoby z kamicą nerkową lub kamicą pęcherzyka żółciowego powinny je wykluczyć z diety.

Zupa krem z batatów – idealna na końcówkę zimy!

Potrzebujemy:
* dużego batata
* małą cebulkę i ząbek czosnku
* 1l bulionu warzywnego
* łyżkę oliwy
* przyprawy: po 1/2 łyżeczki: kminu rzymskiego, kolendry w proszku, wędzonej ostrej papryki
*1/2 łyżeczki imbiru
* ser feta – opcjonalnie
* słonecznik

I gotujemy:
Cebulkę i czosnek podsmażamy w wysokim garnku. Dodajemy batata i dalej osmażamy 5-6 minut. Następnie wsypujemy przyprawy i minutkę trzymamy na ogniu, mieszając. Dolewamy bulion (najlepiej ciepły) i gotujemy max. kwadrans. Następnie blendujemy. Podajemy posypane serem feta i prażonym słonecznikiem!

Zarówno do tego kremu, ale i do innych potraw lub jako osobne danie, wybornie sprawdzają się też pieczone frytki z batatów. Wystarczy pokrojone w słupki ziemniaki skropić oliwą, posypać ostrą papryką i ziołami prowansalskimi i upiec w piekarniku!

A jak pyszny krem nie wystarczy, to tu znajdziecie też przepis na curry z batatem i jarmużem (klik).