Jeśli nasz organizm ma zaburzony proces wydzielania insuliny, zwykle efektem tego jest cukrzyca. Dzielimy ją na 2 typy:
- typu 1 – insulinozależna, tzw. pierwotna
- typu 2 – insulinoniezależna, zwana także nabytą
Dziś skupimy się na cukrzycy II typu, bowiem dotyka ona coraz więcej osób, a jej pojawienie wiązane jest z wiekiem, czynnikami genetycznymi oraz środowiskowymi, jak np. otyłość, nowotwór trzustki czy marskość wątroby. Z okazji światowego dnia walki z cukrzycą, przedstawimy kilka porad dla osób na nią cierpiących, ale i dla tych, którzy chcieliby jej uniknąć!
Cukrzyca i dieta – klucz do sukcesu
Dieta każdego pacjenta ustalana jest indywidualnie, szczególnie jeśli chodzi o jej kaloryczność. Jednak to co można zastosować u wszystkich, przedstawia się następująco:
- składniki odżywcze powinny pokrywać zapotrzebowanie energetyczne w następujących w proporcjach: węglowodany 45-50%, tłuszcze 30-35%, białka 15-20%
- stosujemy jak najwięcej nieprzetworzonych produktów bogatych w błonnik: gruboziarniste kasze, pieczywo z pełnego przemiału, otręby, nasiona
- spożywamy dużo warzyw: pomidory, ogórki świeże i kiszone, rzodkiewka, sałata zielona, brokuły, brukselka, cukinia, cykoria, fasolka szparagowa, kalafior, kapusty, kapusta pekińska, papryka, pory, szparagi, koperek, zielona pietruszka, kabaczek, szczypiorek, natka pietruszki, seler naciowy, grzyby
- spośród owoców wybieramy te o niskim indeksie glikemicznym: owoce jagodowe, owoce cytrusowe, kiwi, jabłka, truskawki, wiśnie, brzoskwinie, morele, nektarynki
- tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastępujemy tłuszczami roślinnymi
- unikamy produktów będących źródłem cukrów prostych: owoce, soki owocowe, mleko; oraz produktów zawierajacych sacharozę: cukier, miód, słodzone napoje, słodycze
- ograniczamy spożycie soli kuchennej
Naturalnie spożycie posiłków powinno być regularne – 4-5 razy dziennie, zdrowiej zjeść mniejsze porcje, a częściej! Ponadto staramy się zjadać jak najwięcej surowych produktów (tych wskazanych). Gdy obrabiamy termicznie potrawy, to wybieramy gotowanie an parze, pieczenie lub duszenie.
Bardzo ważnym składnikiem diety w cukrzycy jest magnez (więcej o nim TU-klik). Znajdziemy go m.in. w kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej, szpinaku, płatkach owsianych, brokułach, strączkach, orzechach, awokado czy kakao. Dlatego warto wprowadzić te produkty do leczniczej i profilaktycznej cukrzycowej diety.
Czynniki środowiskowe
Aby uniknąć cukrzycy (lub obniżyć ryzyko choroby) oraz skutecznie się jej pozbyć musimy zwrócić także uwagę na pozostałe czynniki środowiskowe, które ją potęgują. Obok zachowania odpowiedniej diety, kluczowa do utrzymania optymalne, zdrowej masy ciała, jest także aktywność fizyczna. Najważniejsze jest, aby była odpowiednio dobrana do naszych potrzeb i możliwości, oraz aby była… regularna! I regularność mierzymy w okresach kilkudniowych, a nie że poćwiczymy raz w miesiącu i już! Każdy, nawet najmniejszy wysiłek fizyczny pobudzi pracę organizmu i doprowadzi nas do zdrowia.
Warto także ograniczyć spożywanie alkoholu (puste kalorie!) oraz zrezygnować z palenia wyrobów tytoniowych. Nadmierne picie napojów alkoholowych może doprowadzić do chorób wątroby, które też są czynnikiem wywołującym cukrzycę.
Zatem jeśli chcemy być zdrowi, to jak zawsze z pomocą przychodzi nam zdrowy styl życia!