Wiemy już jakie właściwości mają papryka i ziemniaki. I wiemy, że o ile paprykę warto jeść na surowo, to pieczone ziemniaki są lepszym rozwiązaniem niż nich gotowanie. Dziś proponujemy Wam zupę paprykową i kartofelki z piekarnika. A na deser babeczki rabarbarowe!
Zupa paprykowa
Potrzebujemy:
- 2 duże czerwone papryki
- 2-3 duże czerwone pomidory
- 4 marchewki
- pietruszka
- seler
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- świeże zioła: bazylia, tymianek, rozmaryn
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, wędzona papryka
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki to super alternatywa dla smażonych frytek. Dziś zaserwujemy Wam zapiekankę ziemniaczaną z
Potrzebujemy:
- 5-6 ziemniaków
- dużego pora
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- 100g naturalnego serka kanapkowego (opcjonalnie)
- 150 ml słodkiej śmietanki 30% (opcjonalnie)
- 2 łyżki tłuszczu (masło, olej kokosowy)
- sól i pieprz
Ziemniaki podgotowujemy na parze i kroimy w plasterki. Cebulę i pora kroimy w piórka, czosnek miażdżymy w prasce lub kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy wszystko aż się zarumienią. Doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany szczypiorek. Ziemniaki i warzywa układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Jeśli mamy ochotę na sos, to serek blendujemy ze śmietanką, dodajemy pieprz i polewamy warzywa. Pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 200 st.
Babeczki z rabarbarem
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka (lub zamiennik)
- 3/4 szklanki mleka (może być roślinne)
- 2 łyżeczki proszki do pieczenia
- 2-3 łodygi rabarbaru
Rabarbar oczyszczamy i kroimy w drobne kawałki. Jajka ubijamy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki, najpierw suche, następnie płynne. Dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do form do muffinek (2/3 wysokości) i na wierzch układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 st.
Jeśli macie ochotę na inne dania z papryką, ziemniakami (i batatatmi!) czy rabarbarem, zerknijcie tu: