O jarmużu mówiliśmy już wiele. To jedno ze zdrowszych warzyw, które korzystnie wpływa na pracę naszego organizmu, wspierając procesy zdrowotne. Jednak samymi właściwości tych zielonych liści się nie wzmocnimy, niezbędne są ku temu przepisy z jarmużem, abyśmy mogli go realnie wprowadzić do naszej codziennej diety.
Przepisy z jarmużem
Marynowany jarmuż – co Wy na to?
Przygotowanie marynaty i pysznej sałatki:
- niecałe 2 szklanki octu jabłkowego, mieszamy z 1/2 szklanki wody i 2/3 szklanki cukru trzcinowego.
- w tej miksturze zanurzamy 3-4 szklanki posiekanego jarmużu (bez twardych łodyg), świeży ogórek pokrojony w plastry oraz połówkę posiekanej cebulki i marynujemy przez godzinę
- następnie odsączamy, przekładamy do innej miski i dodajemy szklankę ciecierzycy z puszki, 2 łyżki kaparów, świeżego ogórka w plasterkach oraz pół kostki tofu wędzonego pokrojonego w kostkę. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Zjadamy jako samodzielną przekąskę lub dodajemy do dania głównego.
Zupy jarmużowe
Zupy jarmużowe możemy przygotować na różne sposoby. Zarówno jako rozgrzewające danie, ale i chłodnik. Jako, że idzie lato, postawmy na alternatywę dla botwinki.
- 2 szklanki posiekanego jarmużu (bez twardych części) podsmażamy an patelni z posiekaną cebulą i koprem włoskim.
- przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym oraz dodajemy suchą soczewicę. Gotujemy, aż soczewica stanie się miękka.
- odstawiamy zupę aż wystygnie i podajemy z łyżką zimnego jogurtu.
Danie główne – gulasz z kaszą
- 2 czerwone papryki pieczemy do miękkości i następnie kroimy je, wrzucamy do garnka ze szklanką pokrojonych pomidorów, 2 szklankami porwanego jarmużu oraz niepełną szklanką fasoli.
- do warzyw dodajemy 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej i gotujemy, przyprawiając solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz mielonym kminkiem.
Pamiętajcie, że jarmuż może doskonale zastąpić szpinak. Zarówno w daniach głównych, jak makarony czy w pizzy, na kanapkach lub sałatkach. Jest też świetną bazą do przygotowywania zdrowych i pożywnych koktajli. Z bananami, brzoskwiniami, gruszkami, truskawkami, jagodami – smakuje wybornie. Można wykorzystać go do przygotowania pesto, ale także sycących past kanapkowych, np. z awokado, bosem czy fasolą.
Więcej inspiracji jarmużowych znajdziecie tu: