Mamy truskawki. Mamy rabarbar. To gotujemy! Proponujemy dla Was na dziś: dżem truskawkowy z rabarbarem, pyszne babeczki pełne owoców a także… orzeźwiające smoothie z selera naciowego, o którym niebawem przeczytacie całkiem sporo.

Dżem truskawkowy z rabarbarem

Zanim poznacie przepis, chciałabym kilka słów powiedzieć o janignizacji. Dzięki temu procesowi możemy przygotowywać przetwory bez cukru. Dusimy owoce we własnym soku z niewielkim dodatki soli. Pozwala ona na uwolnienie się cukru zawartego w owocach, dzięki czemu nie ma potrzeby ich dosładzać. Proste i zdrowe!

Składniki potrzebne do dżemu: 

  • 2 kg truskawek
  • 800 g rabarbaru
  • 1/4 łyżeczki szczypty soli
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Owoce myjemy i od truskawek odcinamy szypułki, rabarbar obieramy. Do garnka wlewamy 1/4 szklanki wody, wsypujemy owoce i dodajemy sól oraz sok z cytryny. Gdy owoce się zagotują, zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie przez 30-40 minut. W przypadku, gdy dżem jest rzadki, można go zagęścić łyżką agaru rozpuszczonego w soku z owoców. Masę rozlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Można dokonać pasteryzacji.

A jeśli wolicie owoce zjeść na surowo lub nie chce Wam się samemu robić dżemu, to pamiętajcie, że u nas jest duży wybór dżemów bez cukru!

Babeczki pełne owoców

Składniki:

  • po 1 szklance mąki pszennej i kokosowej (można dowolnie wybrać mąkę)
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 jajka lub duży dojrzały banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g masła roztopionego i przestudzonego lub pół szklanki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • szklanka mleka (może być roślinne)
  • 1,5 szklanki pokrojonych truskawek + 6 truskawek do dekoracji

Składniki na migdałową kruszonkę:

  • 100 g zmielonych migdałów
  • 20 g masa/ oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki ksylitolu/ cukru

W jednej misce łączymy suche składniki: przesianą mąkę, ksylitol, proszek, sodę, sól, mieszamy. W drugiej mokre (bez owoców) i je łączymy ze sobą. Następnie mokre przelewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysokości 3/4 do formy na muffiny (silikonowe lub wyłożone papilotkami). Składniki na kruszonkę łączymy i rozcieramy w palcach do otrzymania kruszonki i posypujemy ciasto na babeczki. 6 odłożonych truskawek kroimy na pół i wkładamy na wierz każdej mufinki. Pieczemy 25-30 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180ºC.

Orzeźwiający napój z selera naciowego

Składniki:

  • pół łodygi selera naciowego
  • średni banan
  • 6-7 truskawek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • 120 ml wody

Owoce i warzywa myjemy i obieramy. Wszystkie składniki przekładamy do kielicha blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed podaniem można wrzucić kostkę lodu i udekorować świeżymi listkami mięty lub bazylii.

Więcej o właściwościach rabarbaru przeczytacie TU (klik). Natomiast we wpisie “Desery z rabarbaru” czeka na Was rabarbar pod kruszonką oraz do tego pyszne lemoniada!