Sezon cukinii w pełni, ciekawi jesteście co, to „zwyczajne” warzywo w sobie kryje?

Cukinia jest sezonowym, typowo letnim warzywem.  Przywędrowała do nas z Włoch. Młodsza siostrzyczka kabaczka o doskonałym delikatnym smaku.

Zawiera liczne cenne związki dla naszego organizmu i można ją przygotowywać na mnóstwo sposobów w zależności od fantazji i preferencji kulinarnych.

Jest na liście najchętniej uprawianych warzyw w Polsce jak również jednym z pierwszych warzyw podawanych niemowlakom.

Cukinia zawiera dużo wody (90-95%) co powoduje, iż jest ona bardzo niskokalorycznym warzywem (tylko 17 kcal w 100 g). Można byłoby pomyśleć, że skoro ma tak dużo wody to nie jest bogata w wartości odżywcze. Zatrzymajmy się chwilkę przy tej wodzie, właśnie woda strukturalna, czyli ta, która naturalnie znajduje się w warzywach i owocach, jest najcenniejszą wodą dla naszych komórek. Idealnie je nawadnia, gdyż jej skład jest identyczny ze składem wody komórek naszego ciała(!)

Praktycznie nie zawiera tłuszczy. Cukinia jest bogata w beta-karoten, witaminę C, kwas foliowy, potas, żelazo i magnez. W stosunku do dostępnych na rynku suplementów diety zawiera 3x więcej potasu, zdecydowanie lepiej przyswajalnego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Bardzo istotną jej właściwością jest jej zasadotwórczość. Przy przeważającej diecie w kwasotwórcze produkty znajduje ona swoje szczególne miejsce. Ponoć chłonie znikome ilości metali ciężkich w porównaniu z innymi warzywami (!)

Wartości odżywcze stwierdzone w cukinii wspomagają prawidłowe funkcjonowanie tkanki kostnej, serca, utrzymanie prawidłowej wagi ciała oraz przeciwdziałają powstawaniu zmianom nowotworowym.

Najlepszym sposobem na pełne wykorzystanie skarbów ukrytych w tym niepozornym warzywie to oczywiście spożywanie go na surowo.

Dodawanie cukinii do zup, sałatek, surówek, wypieków oraz innych dań podawanych na ciepło niezwykle wzbogaci swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Możliwości kulinarne z jej udziałem są nieskończone ;-)!

Najsmaczniejsza jest młoda, poznamy ją po mocno intensywnym zielonym kolorze skórki oraz po małym gnieździe nasiennym widocznym po przekrojeniu.

Uwielbiamy placki z cukinii, makaron czy kaszę z jej dodatkiem..

Makaron z brązowego ryżu, ekologiczna cukinia, cała główka czosnku w sosie na bazie śmietanki sojowej i soku z cytryny, po prostu mmm…

Ale dzisiaj podajemy wyjątkowy przepis, w którym właśnie makaron stanowi surowa cukinia. Aby wykonać makaron z cukinii potrzebujemy dobrą obieraczkę lub „spiralizer” popularne urządzenie w kuchni wegańskiej czy kuchni „Raw”.

 

Surowy makaron z cukinii z kremowym sosem z awokado i ogórka

Surowe makarony z warzyw są doskonałym daniem na lato. Pozostawiają uczucie lekkości i świeżości.

Składniki:

  • # 1 duża cukinia
  • # pomidorki cherry lub okrągłe pokrojone
  • # rukola
  • # sok z ¼ cytryny
  • # bazylia (opcjonalnie)

Puree awokodawo-ogórkowe

  • # 1 średnie awokado
  • # 1 duży ogórek obrany
  • # sok z ¼ cytryny
  • # 2 ząbki czosnku
  • # ¼ łyżeczki białego lub czarnego pieprzu
  • # sól himalajska (do smaku)

Przygotowanie:

Cukinię kroimy „obieraczką” do warzyw w podłużne grubsze pasy, należy dobrać odpowiednią obieraczkę do pożądanej średnicy makaronu, który chcemy uzyskać (lub używamy „spiralizera”).

Puree uzyskujemy przez zmiksowanie wszystkich składników w blenderze.

Na cukiniowy makaron nakładamy puree, podajemy z pokrojonymi pomidorkami i rukolą, przyprawiamy wedle gustu.

 S M A C Z N E G O !! 

Zespół Farmy Świętokrzyskiej