truskawki, to znaczy, że idzie lato. Mamy nadzieję, że w tym roku też dopadnie nas truskawkowy zawrót głowy. Pamiętajcie, że te pyszne małe czerwone kuleczki to bogate źródło minerałów (potas, fosfor, wapń, magnez) oraz witamin: A, C, E z grupy B i kwasu foliowego. I do tego duże pokłady błonnika! Tak, to owoce, które pomogą nam wyregulować pracę układu pokarmowego, a także zrzucić kilka kilogramów, jeśli oczywiście włączymy w ten proces sport, odpoczynek i zbilansowana dietę, opartą nie tylko na truskawkach. 

Truskawki najlepiej smakują prosto z krzaczka, ale na szczęście można je także przyrządzić na wiele innych sposobów. O koktajlach, smoothie, kompotach i sokach mówić nie muszę, prawda? Jeśli mrozicie owoce, to i w zimę cieszycie się pysznymi napojami i lodami na codzień. To samo z ciastami i deserami. Przepisów na truskawki jest mnóstwo. Typowy makaron z truskawkami, albo ryż z konfiturą. A może truskawkowy pierożek lub sos do knedli? Naleśniki, kluseczki może i są pyszne, ale czasem chcemy też coś innego. I mamy:

Truskawkowy podwieczorek z fasolką!

Składniki do sałatki:

  • truskawki
  • zielona fasolka szparagowa 
  • mix sałat lub ulubiony jeden rodzaj sałaty
  • orzeszki nerkowca

Składniki do sosu:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa i curry

Przygotowanie:

Fasolkę gotujemy al dente, po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą, kroimy na kawałki. Sałatę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Truskawki pozbawiamy szypułek i też przepłukujemy, kroimy w ćwiartki. Sałatę, fasolkę i truskawki przekładamy do dużej miski i posypujemy orzechami z nerkowca. Polewamy wszystko sosem, który przygotowujemy tak, że jogurt dokładnie mieszamy z miodem i przyprawami. Sałatkę można zjeść jako przekąskę, podać z chrypiącymi grzankami czy uzupełnić nią danie obiadowe.

Nasze bio truskawki czekają na Was na Farmie – można je kupić na razie wyłącznie z odbiorem osobistym. Gwarantujemy, że to będzie dla Was niezapomniana wycieczka. Już niedługo dostępny będzie także bio rabarbar. Myślicie, że można połączyć go z truskawkami? Ależ tak! Śledźcie nasz blog i odkrywajcie pyszne i zdrowe dania! Niedługo przepis na pyszny dżemik!