Potrawy z bobem to istny rarytas, szczególnie, że tak krótko jest dostępny w ciągu roku. Dlatego trzeba się go najeść na zapas! Naturalnie można zamrozić i my tak robimy! Ale rozumiemy, że niektórzy wolą zapakować zamrażarkę jednak owocami. Dziś mamy dla Was dwa pyszne przepisy, gdzie bób gra pierwsze skrzypce. Jednak na początek, małe przypomnienie o właściwościach bobu:
- niskokaloryczny – sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu jelit
- bogaty w błonnik
- doskonałe źródło białka
- witaminy A, C, E, K, tiamina i ryboflawina
- niska zawartość sodu
- wysoka zawartość żelaza, miedzi, magnezu oraz folianów
Pomidorowe risotto z bobem
Składniki:
- 50 g startego parmezanu
- średnia cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 300 g ryżu do risotto (ale zwykły też może być!)
- 300 g dojrzałych pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych (mogą być też z puszki)
- 50 – 60 g białego wina, wytrawnego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 20 g koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- bób
Cebulkę i czosnek kroimy i podduszamy na oliwie, w wysokim garnku. Następnie wsypujemy ryż i pomidory i dusimy 3-4 minuty i dolewamy wino, mieszamy i dalej dusimy 1-2 minuty. Następnie wlewamy bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotujemy 12-13 minut (2-3 minuty krócej niż na opakowaniu ryżu). Gdy ryż będzie miękki, dodajemy parmezan i masło i na małym ogniu gotujemy 1-2 minuty ciagle mieszając. Bób gotujemy, obieramy ze skórek. Gdy risotto będzie gotowe, nakładamy na talerze i na nie wsypujemy bób. Serwujemy z ulubionymi warzywami. My lubimy zajadać z sałatą i pomidorami okraszonymi oliwą i prażonymi pestkami słonecznika.
Sałatka z bobu i cebulki
Składniki (w dowolnych proporcjach):
- bób
- pomidory
- cebulka
- rukola
- oliwa z oliwek, ulubione przyprawy
- łyżka octu jabłkowego
Bób gotujemy, obieramy, studzimy. Pomidory kroimy na kawałki, cebulkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa łączymy razem w misce i dokładnie mieszamy. Skrapiamy oliwą z oliwek i octem i doprawiamy wg gustu ulubionymi przyprawami.
Zachęcamy do zrobienia także pysznej pasty kanapkowej z bobem, przepis znajdziecie TU (klik).