Owsianka. Chyba jedno z najbardziej popularnych opcji śniadaniowych. Pożywne, sycące danie najlepsze na słodko. Lubiane przez nas samych jak i przez nasze dzieci.
Teraz latem mamy do wyboru wiele pysznych polskich owoców jak śliwki, gruszki, brzoskwinie, morele, maliny, jagody i td., które stanowią świetny jej dodatek. Sama owsianka jest najzwyklejszym daniem, znanym nam dobrze z lat dzieciństwa. Lecz niektórzy z nas mogą mieć nieco skrzywiony jej obraz.. wygotowanej papki na wodzie lub na mleku.. ale czy nie ma tak z wieloma potrawami?
Przyznam się szczerze, że miałam podobnie ze szpinakiem czy marchewką z groszkiem. Dziś gdy przygotowujemy po swojemu pokochałam marchewkę z groszkiem do obiadu czy duszony szpinak.
Wystarczy włożyć nieco w to serca a efekt będzie powalający ! Identyczna potrawa o zupełniej innym smaku 🙂
Wracając do czekoladowej owsianki, mamy dwie możliwości:
– jeśli lubimy mniej słodką proponujemy użyć mleko roślinne np. sojowe, kokosowe lub smakowe waniliowe z surowym kakao. Im bardziej gorzkie lubimy, tym więcej dodajmy kakao. Próbowaliśmy opcję z mlekiem sojowym o smaku waniliowym z kakao i jest jak bardziej OK. !
-jeśli lubimy ciutkę słodszą użyjmy dowolne mleko roślinne z czekoladą gorzką i/lub daktylami.
Owies sam jest bezglutenowy, lecz ten w Polsce zawiera jego śladowe ilości ze względu na zanieczyszczenie pól uprawnych innymi zbożami (glutenowymi). Jeśli cierpimy na celiakię lub nasze pociechy dotyka to schorzenie, koniecznie zaopatrujmy się w płatki owsiane bezglutenowe!
Owsianka jest dobrą alternatywą dla wysoko-przetoworzonych płatków kukurydzianych, jęczmiennych, płatków typu crunchy i td. Pamiętajmy, że gotowe płatki głównie oferowane dzieciom czy to w formie kuleczek czekoladowych czy w miodzie czy gotowego musli są już bogate w syropy zastępujące cukier i barwniki. Poza tym są produktem wysoko przetworzonym i ich wartość odżywcza jest znikoma.
Zdecydowanie lepiej przyrządzać owsiankę w domu z płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) z dodatkiem świeżych owoców czy ekologicznych orzechów/bakalii niż kupować gotowe musli/crunchy.
Składniki:
# 200g płatków eko płatków owsianych górskich
# 4 szklanki dowolnego mleka roślinnego
# 3 łyżki kakao lub tabliczka gorzkiej czekolady
# ewentualnie 5-10 daktyli
# szczypta soli
*możemy dodać ciutkę papryki chilli jeśli lubimy połaczenie czekolady z chilli (!) Ostre podkreśla czekoladowy smak.
# do podania: śliwki węgierki lub mieszaniec lub dowolne sezonowe owoce
Przygotowanie:
1. Jeśli używamy kakao: do garnuszka wlewamy mleko i kakao, mieszamy aż oba składniki się ze sobą połączą. Wsypujemy płatki owsiane. Gotujemy cały czas mieszając przez kilka minut. Czas gotowania zależy od tego czy lubimy płatki aldente (lekko twardawe) czy bardziej rozgotowane. Jeśli używamy czekolady to w garnuszku gotujemy samo mleko z płatkami a czekoladę rozpuszczamy już w gotowej owsiance. Jeśli dodajemy daktyle po posiekane dodajemy pod sam koniec. Wystarczy, że pobędą troszkę w gorącym i zrobią się miękkie.
2. Przekładamy do miseczki, dodajemy śliwki lub ulubione owoce i zajadamy, dobrze gryząc każdy kęs 🙂
Życzymy smacznego !
Zespół Farmy Świętokrzyskiej